Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olur?
Çok sayıda anne adayı hamile olduğunu baş dönmesi şikayetinin başlamasıyla birlikte anlayabiliyor. Gebelikte baş dönmesi gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren ortaya çıkabilen ve çok sık yaşanan bir durum. Ender durumlarda ani tansiyon düşmesi de baş dönmesine eşlik edebiliyor ve bayılma ile sonuçlanan sıkıntılar da yaşanabiliyor. Hamilelikte baş dönmesi “vertigo” şeklinde adlandırılıyor.
Hamilelikte Baş Dönmesi Nedeni
Hamilelik, vücudun pek çok açıdan ani değişimler yaşadığı bir süreçtir. Bu dönemde rahim büyümeye başlar. Rahimin büyümesi için de rahme giden kan miktarında yarı yarıya artış olması gerekir. Bu da beyin başta olmak üzere vücudun diğer organlarına giden kan miktarında düşüş olmasını beraberinde getirir. Baş dönmesi, tansiyonun düşmesi gibi sorunların yaşanmasının nedeni kan akışında azalmadır.
Gebelikte Baş Dönmesini Önlemek
Baş dönmesi sorununu tamamen ortadan kaldırmak pek mümkün olmasa da azaltmak mümkün. Bunun için günlük olarak su ve tuz tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Gün içerisinde en az 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmek, günde en az 8 saat uyumak ve ani hareketlerden kaçınmak gerekir. Olabildiğince eğilmemek baş dönmesini azaltan unsurlar arasında yer alıyor.
Hamilelikte Göz Kararmasının Nedeni
Anne adayları da göz kararması sorununu en çok birden ayağa kalktıklarında yaşıyor.
Gebelikte Göz Kararmasını Önlemek
Hamilelikte göz kararması sorununu ortadan kaldırmak ise mümkün. Yavaş şekilde ayağa kalkmak ve yataktan kalkarken önce oturma pozisyonu almak, bir süre bekledikten sonra yine yavaş bir şekilde ayağa kalkmak göz kararması şikayetinin ortadan kalkması için yeterli olabiliyor.