Hamilelikte Bel Fıtığı
Gebelik döneminde anne karında bebeğin büyümesi ile birlikte bel bölgesine binen ağırlık, bu bölgede çeşitli ağrılara neden olabilir. Gebelikte bebek her gün yavaş yavaş bir büyüme eğilimde olur ve buna uyum sağlamak zorunda olan bel ve sırttaki dokular da büyür. Ön kısımdaki ağırlığın dengelenmesi bu şekilde sağlanır.
Omurga Yapısı
Belde 5 adet omur kemiği vardır ve bu kemiklerin arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Özel bir bağ dokusu organı olan disk, omurgaya uygulanan sert darbelerin emilmesine ve çevre dokulara dağılarak bu bölgede hasar oluşumuna engel olur.
Bel fıtığı ise omur kemiklerinin arasında bulunan bu disklerin herhangi bir ters hareket sonucunda yerinden oynaması durumudur. Disklerin içinde bulunan ve hareket kabiliyetini daha rahat yapmayı sağlayan akışkan sıvının dışarı çıkması sonucunda omuriliğe ve sinirlere baskı yapılır.
Bel Fıtığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte ortaya çıkan bel fıtığının en önemli nedeni, gerekenden fazla alınan bilinçsiz kilolardır. Bu nedenle hamileliğin ilk haftalarından itibaren yapılabilecek olan döneme kadar egzersizler yapılmalıdır. Bunun yanı sıra anne adayı ani hareketlerden ve ağır taşımaktan uzak durmalıdır.
Bel Fıtığı Teşhisi
Hamilelikten öncede bel fıtığı bulunan anne adaylarının işi bu aşamada daha zordur. Bel bölgesinde yapılan baskı nedeniyle ayaklarda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük hissedilebilir. Hamilelik döneminde teşhis koymak için gerekli olan tomografi tarzı tetkikler bebeğe zararlı olması nedeniyle yapılamamaktadır. Bunun yerine teşhisi koymak için MR çekilmelidir.