Hamilelikte Hangi Egzersizler Yapılır?
Kadınların hayatındaki hem en güzel hem de en stresli dönemli hamileliktir. Bu dönemde kadının gerek aldığı fazla kilolar gerekse de hormonların değişimi ile yaşadıkları psikolojik değişimler stresli olmalarının başlıca sebeplerindendir. Kadının stresli olmasının diğer nedenleri arasında eşlerinden uzaklaşma eğilimleri yer alır. Bu dönemde erkeğe göre kendini daha yetersiz ve kötü hisseden anne adayları eşlerinden uzaklaşmaya çalışırlar. Erkeklerden uzaklaşma eğilimi gösteren anne adayları kesinlikle eşleri tarafından sert tepkiler ile karşılanmamalıdır. Bu durumun geçici ve sadece hamileliğe ait sendromlar olduğu unutulmamalıdır. Anne adayı ise bu özel dönemini en iyi ve en eğlenceli şekilde geçirmeye ve vaktini bebeği ile dolu dolu yaşamaya çalışmalıdır.
Anne adayının bebeği ile birlikte çıktığı bu 280 günlük yolculuğun sonucu düşünülmeli ve bebeğe odaklanılmalıdır. Anne adayı olabildiğinde faal olmalı ve hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için aktivitelerde bulunmalıdır. Gebelikte egzersiz anne adayının vaktini iyi bir şekilde geçirmesini ve yaptığı uygun sporlar sayesinde kolay bir doğum yapmasına yardımcı olur. Gebelikte egzersize başlama dönemi bilinenin aksine son 3 ay değildir. Anne adayı bu dönemin öncesinde de kendine bir egzersiz programı çizebilir. Yapılan egzersizler sayesinde anne adayı gebeliği ve doğumu daha çabuk kabullenir. Bunun yanı sıra kilonun sadece karın bölgesine toplanması nedeniyle oluşan duruş bozukluklarının giderilmesi de sağlanır.
Çoğu anne adayında görülen halsizlik, yorgunluk, ruhi sıkıntılar ve belirli ağrılar egzersiz yapanlarda daha nadir görülür. Gebelik sırasında yapılan sporlarda sırt, karın ve kasık kaslarının çalışması çok önemlidir Karın kasları kuvvetlenen anne adayları bebeklerini daha rahat taşırlar. Pelvik kasların güçlenmesi doğumu kolaylaştırır ve sırt kaslarının gelişmesi ile de bu bölgede oluşan ağrılar ve duruş bozukluğu düzeltilir.
Gebelikte Ne Tür Egzersizler Yapılabilir?
Gebelikte ne tür sporların yapılabileceği anne adaylarının ya da hamile kalmak isteyen bayanların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Gebelikte anne adayları kesinlikle kendilerini zorlayan sporlardan uzak durmalıdırlar ve spora da ancak doktorlarının izni üzerine başlamalıdırlar. Hamilelikte yapılabilecek ve yapılmayacak olan egzersizler şunlardı:
Yürüyüş:
Yürüyüş doktorlar tarafından anne adaylarına en çok önerilen egzersiz şeklidir. Belirlenen bir program ile anne adayı düzenli bir şekilde spor yapabilir.
Koşu:
Yürüyüşün hızlanmış şekli olarak düşülebilecek olan koşu, anne adayı her istediğinde yapılabilir. Fakat çok fazla terlememeye ve susuz kalmamaya özen gösterilmelidir. Koşu sırasında anne adayının kendisini çok fazla yormaması önemlidir.
Yüzme:
Gebelik sırasında yapılabilecek en güzel egzersiz yüzmedir. Suyun kaldırma ve rahatlatma etkisi sayesinde anne adayı denge kontrolünü yapabilir ve vücuttaki neredeyse tüm kaslarını aynı anda çalıştırabilir.
Dalış:
Gebelikte dalış tehlikeli görülen sporlardandır ve önerilmez.
Tenis:
Gebelik öncesinde aktif olarak tenis ile ilgilenen anne adayları belirli bir süreye kadar bu sporu yapabilir fakat alınan kilolar yüzünden dengesinin bozulduğu zamanlara yakalaşınca spor bırakılmalıdır.
Kayak:
Düşme tehlikesi kesin olduğundan bu spor kesinlikle önerilmez. Gebelikte egzersiz olarak su kayağı ya da kar ayağı tercih edilmemelidir. Ani bir düşüş ile bebeğe zarar gelme olasılığı çok yüksektir.
Dağcılık:
Bu aktivitelerde çok fazla yükseğe çıkılması oksijen konsantrasyonunu azaltır ve doğuma neden olur. Düşme tehlikesi de oldukça yüksektir bu yüzden önerilmez.
Hamilelikte Egzersiz Önerileri
Gebelikte spor tercihi yapılırken terleme ve soğuma durumuna dikkat edilmelidir. Egzersize yavaş yavaş başlanmalı ve devam eden bir egzersizde yine zamanla bırakılmalıdır. Önemli olan egzersizi düzenli zaman aralıkları ile yapmaktır. Düzensiz yapılan spor hem yorucu, hem faydasız hem de zaman kaybıdır.
Egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli bir diğer unsurda sporun hem öncesinde hem de sonrasında bol bol sıvı almaktır. Yapılan egzersizler sırasında ağrı, kanama, baygınlık hissi, düzensiz kalp atışları, düşme ve göz kararması gibi durumlar yaşandığında anında spor bırakılmalı ve doktora başvurulmalıdır.