Hamilelikte Hangi Sporlar Yapılmamalı?
Hamilelik vücudun her açıdan kontrol altında tutulması gereken bir dönemdir. Bu yüzden gebelik süresi boyunca spor yapmak sakıncalı olabilir. Gebelik öncesi spor yapan bayanlar hamile olduklarını öğrendiklerinde hemen hamilelikte hangi sporlar yapılmamalı sorusunun yanıtını aramaya başlıyor. Bazı uzmanlara göre gebelik süresince tüm spor dalları sakıncalı olduğundan spor önerilmiyor. Ancak bazı uzmanlar çok ağır olmayan sporların kısa süreli olmak ve doktor kontrolünde yapılması şartıyla yapılabileceğini düşünüyor.
Hamilelikte Spor ve Egzersiz Birbirine Karıştırılmamalı!
Öncelikle gebelik süresinde spor yapmakla egzersiz yapmayı birbirine karıştırmamak gerekir. Spor daha uzun süreli ve vücudu egzersize göre daha fazla zorlayan hareketleri içerir. Gebelik egzersizinin amacı gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan bel ve sırt ağrılarını azaltmak ve daha rahat bir doğum için vücudu hazırlamaktır. Gebelik egzersizi asla kilo almamak için yapılmamalı!
Dolayısıyla hamilelik öncesi yaptığınız koşu, voleybol, basketbol gibi spor dallarına ara vermeniz gerekiyor. Sadece spor esnasında yapılan hareketler nedeniyle değil, her türlü spor dalının içerisinde düşme riskini barındırması nedeniyle de spora ara verilmesi uzmanların önerileri arasında yer alıyor. Egzersiz için de doğru bir zaman var. Gebeliğin 26. haftasına kadar hiçbir egzersiz yapmadıysanız bu haftadan sonra egzersize başlamak sakıncalı olabiliyor.
Bu Durumda Olanlar İçin Egzersiz Zararlı Olabilir
- Vajinal kanama yaşayanlar
- Erken doğum riski olanlar
- Erken su boşalması riski olanlar
- Hamileliğe bağlı hipertansiyonu olanlar
- Daha önce düşük yapmış olanlar
- Rahim kanalında yetersizlik olanlar
- Kalp ve ciğer rahatsızlığı olanlar
- Bebekte gelişim geriliği olması
- İkiz veya üçüz bebeğe hamile olanlar
Bunları Yaşayanlar Egzersizi Hemen Bırakmalı
- Karın ağrısının başlaması
- Uterusta kasılmaların başlaması
- Bebeğin anne karnındaki hareketlerinin durması
- Baş dönmesi yaşanması
- Kanamanın başlaması
- Nefes darlığı veya çarpıntının başlaması
- Şiddetli bel veya sırt ağrısının başlaması
- Yürümede zorluk çekme