Hamilelikte Hemoroid
Halk arasında basur olarak adlandırılan hemoroid, günümüzde en sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Her 3 kişiden birinde görülen basur sorunu bazılarında ciddiyetini korusa da bazıların da etkileri hissedilmeyecek kadar azdır. Gebelerde de meydana gelen hemoroid oldukça rahatsız edicidir. Makatın içinde ve mukozanın altında yer alan damarda meydana gelen genişliğe tıp dilinde hemoroid adı verilir. Bu hastalık varise de benzetilir. Bunun yanı sıra anüste en çok karşılaşılan 3 hastalıktan biridir. Diğer ikisi de fissür ve fistüldür.
Hemoroid Daha Çok Kimlerde Görülür?
Genel anlamı ile hemoroidin her insanda olduğunu söylemek mümkündür. Fakat hastalık halini alması yani damarların bollaşarak genişlemesi daha az insanda görülür. Bu hastalık pek çok nedenden dolayı meydana gelebilir. Kesin şu nedenden olur diye bir kanı yoktur. Kalıtsal olduğu üzere bu hastalıktan kaçınmak pek mümkün olmaz. Kalıtsal olan kişilerde özellikle gebelikte ve beslenme düzensizliklerinin olduğu zamanlarda bu hastalık tetiklenme olasılığı çok yüksektir.
Gebelik Sürecinde Hastalığı Tetikleyen Faktörler Neler?
Gebelik sürecinde hemoroidi tetikleyen durumlar şunlardır:
- Mide bulantısı
- Aşerme
- Beslenme alışkanlığının değişmesi
- Bebeğin büyüyerek basınç uygulaması ve rahmin büyümesidir.
Gebelikte Hastalığı Önlemenin Yolu Var mı?
Hastalığı engellemek için düzenli beslenmek, ishal ve kabız olmamaya dikkat etmek, düzenli dışkılamaya çalışmak ve posalı gıdaların tercih edilebilir.
Gebelikte Hemoroidin Dezavantajları Neler?
Kadınlarda gebelikte oluşan hemoroid için çok fazla tedavi yöntemi yoktur. Ameliyat yapmak ya da ilaç kullanmak gebeliğe zarar vereceği için sadece rahatlatacak yöntemler uygulanır.
Hemoroidin Derecesine göre Uygulanan Tedavi Yöntemleri Değişir mi?
Hemoroidin derecesine göre uygulanan tedavilerde değişim gösterir.
Birinci derece hemoroid: bu seviyede ameliyat gerekmez basit medikal tedaviler ile sorun çözülebilir. Çok fazla ağrılı işlemler değildir.
İkinci derece hemoroid: hasta bu derecede ilaç tedavisinden sonuç alamaz ve şikayetler sonucunda ameliyat olur. Tedavi yöntemi olarak lastikle boğma, ışınla yakma ve iğneyle büzüştürme tercih edilir.
Üçüncü ve dördüncü derece hemoroidler: kesinlikle ameliyattan başka çare yoktur.
Gebelikte Hemoroid Zarar Verir mi?
Anne adaylarının karşılaştığı bu sorunun en kötü yanı müdahale edilememesidir. Bu yüzden hemoroid sorunu olan anne adayları gebelikten önce birkaç dakikalık bir operasyon ile bu sorundan kurtulabilirler.