Hamilelikte Hepatit B Sarılık
Siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi çeşitli hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Ancak yapılan bazı testler ile bu virüsü saptamak mümkün.
Gebelikte Hepatit B Sarılık ve Zararları
Hamileliğin başlangıcında tüm anne adaylarının mutlaka HbsAg ile AntiHbs testlerini yaptırmış olması gerekiyor. Bu testler vücutta hepatit B virüsünün olup olmadığını saptamaya yardımcı olur. Anne adayının vücudunda virüs saptanırsa taşıyıcı olup olmadığının da belirlenmesi gerekir. Çünkü annenin taşıyıcı olması, doğum esnasında bebeğe virüsün bulaşması riskini doğuruyor. Bulaşma vücut sıvıları aracılığı ile gerçekleşiyor.
Gebelik döneminde ise plasenta yolu ile virüsün anne karnındaki bebeğe bulaşması ender görülen bir durum. Bu nedenle gebelik sürecinde hemen paniğe kapılmaya gerek yok. Elbette durumun hekim kontrolünde olması gerekiyor. Çünkü anne adayına rutin olarak belirli aralıklar ile hepatit B antijeni ile karaciğer fonksiyon testlerinin uygulanması, sonucun hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Sarılık Hepatit B Bebeğe Bulaşır mı?
Bebeğe doğum esnasında virüsün bulaşması halinde de hemen bebeğe koruyucu hepatit B aşısı uygulanmalı. İlk 48 saat içerisinde aşı ile birlikte Hiperimmün-globülin serumunun da bebeğe verilmesi gerekir. Bu riski daha aza indirgemek için gebelikte hepatit B virüsüne rastlanan anne adaylarına sezaryen ile doğum önerilebiliyor. Ancak yapılan son araştırmalar sezaryen ile doğumun bulaşma riskini azaltmadığını da ortaya koydu.
Gebelikte Hepatit B Tespit Edilirse Ne Yapmalı?
Anne adayının istirahat etmesi son derece önemli. Bazı vitamin takviyeleri alması da gerekiyor. Ayrıca koruyucu yani önlem amaçlı bir diyet programını uygulaması da gerekebilir. Hastalığı tamamen yok eden bir ilaç ise henüz bulunamadı.