Hamilelikte Hipertansiyon
Gebelik dönemine adım atan bir anne adayının normal halindeki gibi bu döneme de ayak uydurması için vücutta özellikle kalp ve damar sistemlerinde değişimler olması gerekir. Bu değişimler bebeğin sağlıklı gelişmesi içinde çok önemlidir. Gebelikte uyum sağlamak için kalp hızı ve pompalanan kan miktarı da artar. Gebelikte küçük tansiyon 1-2 birim düşer. Gebeliğin son aylarına doğru değerler normale döner. Gebelikte büyük tansiyonda değişim olmaz. Gebelik için değişen tüm sistemler hamilelikten sonra 6 ya da 12 hafta içinde eski haline döner.
Kan basıncı da hamilelikte değişen durumlardandır ve değişkendir. Değişen ritimlere göre gece saat 04.00’de en az, 14.00 ile 20.00 arasında da en yüksek değerler görülür. Bebeğin gelişim ve büyüme göstermesi için gerekli olan tüm besin anneden sağlanır. Besin ve oksijen göbek kordonu yardımı ile bebeğe ulaşır. Kan basıncı çoğu zaman gebeliklerde sorun oluşturan bir durumdur. Kan basıncının yüksek olması yüzünden bebeğin beslenememesi ve beslenemediği için de büyüyememesi meydana gelir.
Hipertansiyon Ne Demektir?
Atardamar basıncının normal standartlara göre daha yüksek olmasına hipertansiyon denir. Kalp ve damar hastalıklarından dolayı meydana gelen hastalıkların en büyük ölüm nedenleri arasında yer alır. Hamilelikte ortaya çıkan hipertansiyon anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Normal Tansiyon Dediğimiz Ortalama Atardamar Basıncı Kaçtır?
Herkesin kan basıncı ve atardamar basıncı kendine özgü rakamlardır. Kişinin sorunsuz bir günde ölçtürdüğü tansiyon değeri o kişinin normal olan standardıdır. Sorun olduğu günlerde ise değerlerin belirlenenin üzerinde çıktığı görülür. Fakat çoğu kimse de en sık karşılaşılan tansiyon değerleri 12-8 yani büyük tansiyonda 12 ya da 120mmgh, küçükte ise 8 ya da 80 mmgh’dir.
Tansiyon Ölçümü Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Gebelikte yapılan tansiyon ölçümünde anne adayı en az 15 dakika dinlenmelidir. Bazı anne adaylarında tansiyonunu ölçtüreceği yere kadar gelmesi bile büyük yorgunluk oluşmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra doktor fobisi olan kişilerde meydana gelen heyecan ve korku da tansiyonu yükseltmek için yeterli sebeplerdir. Bu nedenlerden dolayı anne adayının dinlenmesine ve geldiği ortama alışmasına izin verilmelidir. En ideal ölçüm sağ koldan yapılandır.
Ölçümler anne adayının isteğine göre yatarak ya da oturarak yapılabilir. Fakat ilk ölçümde oturarak yapıldıysa diğerinde yatarak yapılması daha sağlıklı olacaktır. Anne adaylarında küçük tansiyonun ölçümü oldukça zordur. Bu yüzden ölçümler deneyimli sağlık görevlileri tarafından yapılmalıdır.
Tansiyon Ölçerken Elektronik Ölçüm Yapan Aletler Kullanabilir miyiz?
Kullanılamaz. Tansiyon ölçümü yaparken elektronik aletler kullanılması gebelikte yanlış sonuçların çıkmasına neden olur. Evde tansiyonunu düzenli aralıklar ile ölçtürmek zorunda olan anne adayları yine bu işlemi profesyonel kişiler yardımı ile yapmalıdır.
Gebelikte Hipertansiyon nedir?
Gebelikte görülen hipertansiyon teşhis edilen sorunların genel ismidir. Gebelikten önce olan tansiyon ve gebeliğe bağlı olarak olan hipertansiyonun adıdır.
Yani “Gebelikte Hipertansiyon” ile “Gebelik Hipertansiyonu” farklı tarifler mi?
Gebelikte hipertansiyon ismi gebelik süresince oluşmasından dolayı verilen bir adar. Gebeliğe bağlı olarak meydana gelen hipertansiyona Gestasyonel Hipertansiyon yani gebelik hipertansiyonu adı verilir. Bu hastalık gebeliğin 5.ayından sonra ortaya çıkar. Bu hastalıktan şikâyetçi olmayan hastalarda ancak gebelik kontrollerinde teşhis konulur.
Gebelik de “Hipertansiyon” Sık Görülür mü?
Günümüzde anne adaylarının 10’nundan 1 ya da 2’sinde bu hastalık görülür. Çok önemli olmasının nedeni de anne ay da bebek ölümlerine yol açmasıdır.
Gebelikte “Hipertansiyon” Tanısı Nasıl Konulur?
Gebelikte meydana gelen hipertansiyon;
- 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçüm ile anlaşılır.
- Kan basıncının 140/90 mmHg’nin üzerinde
- Büyük tansiyonun 30 mmHg’nin üzerinde
- Küçük tansiyonun ise 110 mmHg’nin üzerinde olması ile tanı konuşur.
Gestasyonel Hipertansiyon yani “Gebelik Hipertansiyonu” gebelikten sonra düzelir mi?
Doğumdan sonra 3 ay kadar bir sürede düzelmesi gerekir fakata düzelmezse kalıcı olduğu anlaşılır.
Sonraki Gebeliklerde de “Gebelik Hipertansiyonu” Görülebilir mi?
Gebelik sırasında oluşan gestasyonel hipertansiyon diğer çeşitlere göre daha iyi huyludur. Tekrar gebelik olması durumunda tekrarlayabilir.
Uzun Süreli Hipertansiyonun Gebelik Takibindeki Önemi Nedir?
Uzun süreli olarak adlandırılan hipertansiyon gebelikten öncede vardır. Gebeliğin 5.haftasından önce tanısı konulmuştur ve gebelik sonlansa bile geçici değildir.
Uzun Süreli Hipertansiyonun Anne ve Bebeğe Zararları Nelerdir?
- Bebeğin gelişmesinde ve büyümesinde yavaşlama
- Plasentanın erken ayrılması
- Ani böbrek yetmezliği
- Kalp krizi
- Kalp yetmezliği
Preeklampsi nedir?
Gebeliğin 20. haftasından sonra doğumdan sonraki ilk hafta arasında hipertansiyon ve ödemin oluşmasına preeklampsi denir. Sebebi henüz çözülememiştir. Bu sorun genellikle gebelikte meydana gelir. Preeklampsi anne ve bebek sağlığı için risk taşır.
Hangi şikâyetler olursa “Preeklampsi” den Şüphelenelim?
Gebelikte preeklampsi belirtileri arasında bir haftada 2 kilodan fazla artışın oluşmasıdır. İdrar miktarında azalma ya da hiç olmama da bu hastalığın belirtilerindendir. Bunun yanı sıra diğer belirtiler de şunlardır:
- Kanlı idrar
- Bulantı
- Kusma
- Karın üstünde ağrı
- Kanlı kusma
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Kulakta çınlama
- Donukluk
- Bilinç kaybı ve değişikliği
- Çift görme
- Noktasal körlük
- Tam körlük
Kilo Takibi Bu Kadar Önemli Bir Hastalığın Belirtisi iken, Kilo Takibinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Gebelik için yapılan muayenede anne adaylarının kilosu ölçülür ve mevcut takip kartına işaretlenir. Ölçümler günün aynı saatinde ayakkabılar çıkarıldıktan sonra yapılır. Ölçüm aç karnına yapılmalıdır bu şekilde en doğru sonuç alınabilir.
Gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon’lu hastalıklardan anne karnındaki bebek nasıl etkilenir?
Bebekte büyümede ve gelişmede yavaşlama görülür. Plasenta erken ayrılır, bu da bebek için en önemli risklerden biridir.