Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelik döneminde en sık görülen enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonudur. Aslında kadınlarda sık görülen ve neredeyse her iki kadından birinin yaşamı boyunca mutlaka bir kez geçirdiği idrar yolu enfeksiyonu gebelik döneminde daha sık meydana gelir. Bunun nedeni hamilelik döneminde hem hormon hem de mekanik faktörlerin büyük fizyolojik değişimleri de beraberinde getirmesidir.
Gebelik döneminde salgılanmaya başlanan progesteron hormonu rahmin büyümesine ve idrar yollarında da bir genişleme olmasına neden olur. İdrar torbası yetersiz boşalır ve idrar torbasında kalan idrar da bakterilerin hızla üremesine neden olabilir. İşte bu durumda idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar yolları enfeksiyonu bazen hiçbir belirti vermez. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir.
- Sıklıkla idrara çıkma
- İdrarı yaparken yanma hissi
- İdrarı yaparken sızlama hissi
- Ağır kokulu idrar
- Karnın alt bölümünde ani oluşan şişlik
- İdrardan kan gelmesi
- Bel bölgesinde ağrı
- Ateşlenme
- Kusma
- Geceleri idrar hissi
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi ilaç kullanımı ile yapılır. Ancak tedaviye yardımcı olacak bazı davranışların da tedavinin başarısında çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Örneğin tedavi boyunca hijyene çok önem verilmeli ve her gün en az 2,5 litre su tüketilmelidir. Enfeksiyon teşhisinin konulmasından itibaren tedavi bitene dek ilişkiye girilmemelidir.
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Ağrı Yapar mı?
İdrar yolu enfeksiyonu genellikle sızıya ve yanma hissine neden olur. Ancak bazı kadınlarda pelvik bölgede ağrılara da neden olabilir. Bu enfeksiyonda ağrı genellikle çok ilerlemiş enfeksiyon durumlarında ortaya çıkmaktadır.