Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer?
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu yaşamanıza sebep olan en önemli durumlar arasında;
- Büyüyen rahmin daha fazla idrar yolu ve böbrek sıkıştırması
- Sıkışıklığın idrarın tam boşaltımını engelliyor olması
- Hormonlardaki değişiklik
- Progesteron hormonunun kasları gevşetmesine ve bakterilerin geçişine izin vermesi
- Vajinadaki floranın değişime uğraması
- Kişisel hijyene gerekli özenin gösterilmemesi
- Dengesiz beslenme
Hamilelikte enfeksiyona sebep olan bakteriler idrar akışının engellendiği ve birikmeye başladığı yerlerde üremeyi fazlasıyla severler. Hamilelikte bu tür durumlarda idrar yolları bu bakteriler için çoğalma alanıdır. Yukarıda bahsedilen değişiklikler vücudunuzda sessiz sedasız yaşayan bakterileri canlandırır ve idrar yolu enfeksiyonu yaşamanıza da sebep olur.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte idrar yolu iltihabı bazı zamanlar herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilmektedir. Ancak bazı durumlarda basit bir nezle veya grip gibi hastalıklarla da karıştırılabilecek belirtiler de ortaya çıkmaktadır.
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun yaygın belirtileri arasında;
- Özellikle geceleri sık sık idrar yapma isteği
- İdrar yaparken yanma hissi
- Ateş
- Kasıklarda ve böbrekte ağrılar
- Genital bölge kaşıntıları
- İdrar renginin koyu bir hal alması ve kokması
- Yeşil ve sarı arası kötü kokulu akıntılar
Hamilelerde idrar yolu enfeksiyonu tuvalette yaşanan problemler değerlendirildiği zaman idrar tahlili ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Fakat bu belirtilere rağmen doktora başvurmakta gecikirseniz olay kolay bir şekilde çözülebilecek durumdan çıkar ve böbrek iltihaplanmasına kadar durum ilerleyebilir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bakteriyel bir durum söz konusuysa doktorun bu sorunu ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisine başlamayı istemesi söz konusu olabilir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılabilecek ilaçlar doktor tarafından tavsiye edilmelidir. Daha önce kullanılan ve işe yarayan ilaçlar mevcut durumunuz için tehlikeli olabilir.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu ilaçları doktorun önerileri çerçevesinde en azla 1 hafta süre ile kullanılmalıdır. Enfeksiyon ilerlemediyse ortalama olarak 3. günde iyileşme görülmeye başlanır. Ancak durum ilerleme göstermiyorsa doktora tekrar başvurulması gerekmektedir. Süreç içerisinde bol bol su tüketmeniz de iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Hamileyken İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Hamilelikte idrar yanması sorunlarıyla başlayan enfeksiyon sorununu önlemek aslında son derece basittir. İlaç kullanmanın riskli olduğunu hem bebeğin hem de kendi sağlığınızın korunması gerektiğini asla unutmamalısınız.
- Günde en az 3 litre su tüketimi
- Kahve gibi kafein içerikli sıvılardan uzak durulması ve taze meyve suları tüketilmesi
- Kullanılacak olan tuvaletin temiz olmasına özen gösterilmesi
- Doğru beslenme düzeni kurulması, özellikle probiyotik içerikli yoğurt ve kefir gibi gıdaların tüketilmesi
- Genital bölge temizliğine dikkat edilmesi. Dışkıda yer alan bakterilerin idrar yollarına doğru gitmemesi için temizliğin önden arkaya doğru yapılması
- İç çamaşırların sık sık değiştirilmesi
- Parfümlü sabun ve şampuanların kullanılmaması
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavi Yöntemleri ile Çözülür mü?
Başka bir kişiye iyi gelen bir şey size kötü gelebilir. Mevzu bahis hamileliğiniz olduğu için asla kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmemelisiniz. Fakat hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilen antioksidan içerikli ve içerisindeki tanin maddesi ile idrar yollarını bakterilere karşı savunan yaban mersini ve kızılcık gibi meyveleri tüketmeniz sizler için faydalı olabilir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeği Etkiler mi?
İdrar yolu enfeksiyonunun düşüğe sebep olup olmayacağı anne adaylarının en fazla merak ettiği konular arasındadır. Tam olarak bu durumun düşüğe sebep olabileceği söylenemezse de erken doğuma neden olabileceği söylenebilmektedir. Hamilelikte idrar yolları enfeksiyonu, su kesesinin doğum zamanından önce açılmasına sebep olabilmektedir. Bu durum bebek açısından ciddi sorunlara, ölü doğuma ve düşük doğum ağırlığına sebep olabilmektedir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Kanama Yapar mı?
Normal şartlarda yoğun bir kanama meydana gelmesi beklenmemektedir. Ancak idrar içerisinde bir miktar kan ortaya çıkabilir. Hamilelikte idrar içerisinde kan görülmesi enfeksiyon habercisi olabilir. Kan, böbreklerden kaynaklı olabileceği için vakit kaybedilmeden doktora danışılması gerekmektedir.