Hamilelikte Kabakulak
Anne adaylarını en çok tedirgin eden hastalıklardan biri de kabakulak… Sanılanın aksine bir enfeksiyon hastalığı olan kabakulağa neden olan aslında paramiksovirüs çeşitlerinden biri. Genellikle 5 yaşından büyük ve 15 yaşından küçük çocuklarda görüldüğü için yetişkinlerde bu hastalığın ortaya çıkmayacağı düşünülür. Oysa bu risk her birey için geçerli.
Kabakulak Nasıl Bulaşır?
Maalesef kabakulağa neden olan virüs havadan dahi bulaşabiliyor. Virüsün bulunduğu bir mekanda bulunuyor olmak dahi kabakulağa davetiye çıkarmak için yeterli bir neden. Hasta olan kişinin öksürmesi ya da hapşırması, virüsü havaya bulaştırması anlamına geliyor. 18 gün kuluçkada bekleyen virüs bu sürenin sonunda aktif hale gelir ve bu dönemde hastalığın belirtileri de ortaya çıkmaya başlar. Sadece 7 gün sürebilen bu hastalık 23 gün boyunca devam edebilir.
Kabakulak Belirtileri Nelerdir?
Vücuda bulaşan virüs önce üst solunum yollarında hastalığa neden olabilecek kadar çoğalır. Ardından kana karışır ve kan dolaşımı yolu ile tüm vücuda yayılır. Genellikle kendine vücutta bir bölge seçer ve bu bölgede aktifleşir. Bu bölge de çoğunlukla kulağın hemen alt bölümünde yer alan parotis adı verilen tükürük bezleri olduğundan hastalık kabakulak adını almıştır.
Aslında hastalığın bulaştığı kişilerin %15’i ila %20’si hiçbir belirti dahi yaşamadan kendiliğinden iyileşir. Bu kişilerin çoğu kabakulak hastalığı geçirdiklerini dahi fark etmez. Ancak diğer kişilerde belirgin belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler ateş yükselmesi, baş ağrısı, iştahta azalma, salgı bezlerinde hassasiyet hissetme, kulak altında ve kulağa da vuran bir ağrı ile bu ağrıya eşlik eden şişlik.
Bu belirtileri birkaç gün içerisinde ortaya çıkarak genellikle 1 hafta içerisinde de yok olur. Vücut virüsten henüz kurtulamamış olsa da belirtiler genelde 1 haftadan daha uzun sürmez. Hastalığın iyi taraf ise bir kez geçirildiğinde bir daha asla hastalığa yakalanılmıyor olmasıdır. Bir defa kabakulak olan kişi ömrü boyunca bir daha olmaz.