Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kan Hacmindeki Artış
Hamileliğin 6. haftasından sonra hormonların da etkisiyle birlikte kan hacminde artış yaşanabilmektedir. Vücut bu durumu bebeğin artan kan ihtiyacını karşılayabilmek ve doğum sonrasındaki meydana gelebilecek kanamaları dengeleyebilmek için kullanır. Bu dönemde gebelikten önceki döneme göre %50 oranında daha fazla kan bulunur.
Progesteron Hormonu
Duygusal ve fiziksel değişimlere de sebep olabilen progesteron hormonu hamilelik döneminde artış gösterir. Artışın yan etkileri arasında çarpıntı da vardır.
Duygusal Faktörler
Heyecanlanmak ve öfkelenmek gibi duygular kalp çarpıntılarını tetikleyebilir. Bu sebeple, duygusal durumlar yaşandığı veya strese girildiği zaman kalp çarpıntıları ortaya çıkabilir.
Psikolojik Faktörler
Anksiyete bozukluğu ve panik atak gibi psikolojik faktörler çarpıntıya yol açabilir. Hormonların ani değişimleri stres gibi durumları da beraberinde getirebilir.
Kafein
Kafeini fazla tükettiğiniz zaman çarpıntı ortaya çıkabilir. Çikolata, kahve, demli çay, kek ve soda gibi gıdalarda yer alan kafeinden hamilelik döneminizde mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
Kansızlık Kalp Çarpıntısı Yapar mı?
Kansızlık hamilelikte çarpıntıya ve halsizliğe yol açabilir. Hamileliğin 4. ayından sonra demir eksikliğine karşı da demir tedavisine başlanmaktadır. Kan testleri ve ölçümleri yapıldıktan sonra anne adayları için anemi önlemi alınmış olur. Demir eksikliği anemisi gebelikte sık görülen kansızlık tipleri arasındadır. Beslenme parazitleri, parazit ya da enfeksiyon kaynaklı olan hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik döneminde kalp çarpıntısı korkulacak bir durum değildir ve bebeği etkilemez. Fakat çarpıntının şiddeti rahatsız olabileceğiniz seviyelere yükseldiyse dokulara giden oksijen miktarında da azalma söz konusu olacaktır. Nefes alıp vermenizi engelleyecek şekildeki çarpıntılar bebeği etkileyebilmektedir.
Hamilelikte Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı Olması Normal mi?
Yemek yedikten sonra aşırı insülin salgılandığı için çarpıntılar meydana gelebilir. Bu çarpıntılara çoğu zaman halsizlik de eşlik edebilmektedir. Bu durum aynı zamanda hipoglisemiye de işaret ediyor olabilir. Yemeklerden sonra ortaya çıkan çarpıntı fazla şiddetli olmadığı sürece bebeğe zarar vermez. Fakat uzun süreli ve şiddetli olan durumlarda hipoglisemiye bağlı düşük riski artabilmektedir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?
Anne adayları hamilelik döneminde çarpıntı yaşadıkları zaman panikleyebilirler. Fakat bu durum çarpıntının şiddetinin yükselmesine sebep olur. Çarpıntı hissedildiği ilk an anne adaylarının sakinliğini koruması gerekmektedir.
En sık yapılan hatalardan biri çarpıntı anında sırtüstü uzanmaktır. Dinlenme pozisyonunda sırtüstü uzandığınız zaman tansiyonunuzun düşmesine sebep olabilirsiniz. Bu sebeple, çarpıntı olduğunda oturmalı ya da sol yana doğru yatar pozisyonda dinlenmelisiniz. Zihninizi sakinleştirmek ve rahatlatabilmek için 1-2 saatte bir 5 defa derin nefes almanız da stres seviyenizi düşürerek kalbinizi rahatlatabilmektedir.