Hamilelikte Kan Pıhtılaşması
Hamilelikte kan pıhtılaşması gebelikte meydana gelebilecek en büyük risklerden biridir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atan bu durum her ne kadar çok ender görülüyor olsa da belirtilerin çok iyi takip edilmesi ve erkenden durumun teşhis edilmesi büyük önem taşır. Gebelikte kan pıhtılaşması yaşanma riski % 0,1 olarak tespit edilmiştir.
Kanın pıhtılaşması, vücutta kan akışını engelleyen ve trombosit adı verilen hücrelerin üretilmeye başlanmasıyla ortaya çıkar. Bu hücreler aslında sadece vücutta herhangi bir yerin kesilmesi ve kanamanın başlaması durumunda üretilir. Ancak gebelikte de bazen üretilmeye başlanır ve bu da kanın pıhtılaşmasını beraberinde getirir. Gebelikte kan pıhtılaşma düzeyi biraz daha fazladır. Bunun nedeni doğum esnasında çok fazla kan kaybı yaşanmasını önlemektir.
Gebelikte Kan Pıhtılaşması Tedavisi
Hamilelikte kan pıhtılaşması teşhisi konduğunda genellikle 2 farklı tedavi şeklinden biri seçilir. Eğer anne adayı için bu durum büyük risklere neden oluyorsa acil tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedavide kan pıhtılarını hızlı bir şekilde parçalayan ilaçlar kullanılır. Ancak ilaçlar maalesef ani kanamalara neden olabildiği için çok ciddi durumlarda kullanılması önerilir.
Rutin tedavi olarak değerlendirilebilecek diğer tedavi yönteminde ise kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar kanın pıhtılaşmasını önlediği gibi aynı zamanda daha önce oluşmuş kan pıhtılarının büyümesini de engeller. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına ya da hangi ilaçların kullanılacağına hekim tarafından karar verilmelidir.
Kan Pıhtılaşması İğnesi
Hamilelik döneminde doktor tavsiyesi ile önlem olarak ya da kan pıhtılaşması tedavisi amacıyla kan sulandırıcı iğneler kullanılabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanılması gerektiğinde iğne veya hap kullanımı arasında doktor tarafından bir tercih yapılır. Hastanın durumuna bağlı olarak hekim tarafından hastanın kendi kendine enjekte edebileceği iğnelerin kullanılması önerilebilir.
Kan Pıhtılaşması Testi
Kan pıhtılaşmasının hem teşhisi hem de tedavinin kontrol altında tutulabilmesi için doktor tarafından bazı testlerin yaptırması istenecektir. Özellikle tam kan sayımı testi ve trombosit testi mutlaka yaptırılması gereken testler arasında yer alır. Bu testler yardımı ile hem kandaki trombosit sayısı hem de kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısı ölçülebilir. Ayrıca PT testi yaptırılması da gerekebilir. Bunların yanı sıra doktor tarafından bazı izlem testleri yapılması da talep edilebilir.