Hamilelikte Kanser
Gebelikte kanser teşhisinin ortaya çıktığı durumlar olabilir. Kanser hastalığı çoğu zaman sinsice gelişen bir hastalıktır. Bazı insanlarda 3. evreye kadar anlaşılamayabilir. Belirtiler her zaman kafa karıştırıcı ya da ciddi bir durum varmış izlenimi vermez. Genellikle başka bir durum için doktora başvurulduğunda ve gerekli testler yapıldığında "kanser" anlaşılır.
Gebelikte bunlardan birisi olabilir. Hamilelikte kanser görülme sıklığı her 1000 kadından biri olarak saptanıyor. Bu yüzden uzmanların tavsiyesi gebe kalınmadan önce kanser dahil bütün testlerin yapılması. Böylelikle gebeliğe engel olabilecek ya da hamilelik sırasında ve sonrasında tehlike oluşturabilecek sorunlar saptanabilir.
Gebelikte görülen kanser türleri genellikle rahim ağzı, yumurtalık ve meme kanseridir. En sık görülen türü ise rahim ağzı kanseri (Serviks) olmaktadır. 1200 gebelikten birinde ortaya çıkabilen bu kanser türü anne ve bebeğin sağlığını ciddi anlamda tehlikeye sokabilir.
Hamilelikte Kanser Tedavisi ve Kemoterapi
Hamilelik başlangıcında saptanan kanserde her zaman annenin sağlığı dikkate alınmaktadır. Gebeliğin ilk 4 ayı içerisinde gebeliğin sonlandırılması yoluna gidilir.
Bu dönemde kemoterapi ve ışın tedavisi gibi kanser tedavi yöntemleri
uygulanamayacağından bebeğin hayatı çoğu zaman feda edilmektedir.
Ay olarak daha fazla ilerlemiş olan gebeliklerde ise nadir olarak doğum gerçekleştirilmektedir. Bu konuda uzmanlar, anne ve babanın fikirleri göz önüne alınmaktadır.
Kanser tedavisinden sonra kadınların anne olma şansı çok azdır. Alınan tedaviler ve kullanılan ilaçlar çoğu zaman doğurganlığı yok eder ancak ilerleyen tıp ile birlikte kadınların anne olma şansı devam ediyor. Kanser tedavileri öncesinde yumurtalar dondurulabilir ve tedavi bittikten sonra yeniden hamile kalınabilir.