Hamilelikte Kesenin Görünmemesi
Yapılan kan testi ile hamilelik teşhisi konulmasına karşın bazen gebelik kesesi görünemeyebilir. Bu gibi durumlarda pek çok şüphe akla geldiğinden kesin gebelik teşhisinin konulabilmesi için kan testi ile birlikte ultrason muayenesi de genellikle hekimler tarafından istenir. Peki, gebelik kesesi neden yapılan ultrason muayenesinde görünmez? Bunun birkaç farklı nedeni olabilir.
Hamilelik Kesesinin Görünmemesinin Nedenleri
Gebelik kesesinin görünmeme nedenleri arasında en yaygın olanı henüz bebeğin anne karnında çok küçük olmasıdır. Adet gecikmesi ile birlikte sağlık kuruluşunda kan numunesi ile gebelik testi yaptıran anne adayları, test sonucunu alır almaz ultrason muayenesine girer. Fakat bebek henüz çok küçüktür. Bu durumda görüntüleme mümkün olmaz ve hekim tarafından birkaç gün sonra yeniden ultrason muayenesi yapılması istenir.
Gebelik kesesinin görülebilmesi için B-hcg düzeyinin en az 2000’in üzerinde olması gerekir. Bu durumda genellikle kese görüntülenebilir. Gebelik kesesinin görülmeme nedenlerinden bir diğeri de düşük yapmış olmaktır. Kanama ile birlikte anne rahminde oluşan kese de gider ve bu durumda kesenin görülmesi de imkansızdır.
Dış gebelik durumunda da yapılan ultrason muayenesinde bebeğin kesesi görülemez. Bu durumda da hekim tarafından beklenmesi istenebilir. Ancak makul bir süre beklenmesine karşın halen kesenin görülememesi durumunda hekim tarafından dış gebelik teşhisi konabilir.
Hamilelik Kesesi Ne Zaman Görülebilir?
Hamilelik kesesinin görülebilmesi için bebeğin anne rahmine yerleşmiş olması ve bunun üzerinden de en az 10 gün geçmiş olması gerekir. Kese en erken 4 - 5 haftalık gebeliklerde görüntülenebilir. Bunun için de B-hcg değerinin en az 2000’ün üzerinde olması gerekir. Kesin bir görüntüleme için değerin 3000’in üzerine çıkmasının beklenmesi çok daha ideal bir tercih olacaktır.