Hamilelikte Kilo Vermek Zararlı mıdır?
Pek çok anne adayı, hamilelik döneminde fazla kilo almadan bu süreci en zayıf şekilde tamamlamak ister. Kilo almak vücutta çatlakların ve vücut deformasyonlarına sebep olması nedeniyle can sıkıcı bir durumdur ve anne adayının psikolojisi üzerinde büyük rol oynar. Bu yüzden hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren yediklerine dikkat ederek bir nevi diyet yapan anne adaylarına rastlanır. Bazı anne adayları ise bu durumun aksine bebeğin sağlığında sorun olmaması için kilo almayı göze alır. Peki, hamilelik döneminde kilo vermenin bebeğe zararı var mıdır? İşte tüm bayanların en çok merak ettiği sorunun cevabı sizlerle…
Hamilelikte Kontrollü Kilo Alımı
Gebelik süresi boyunca alınması gereken doğru kilo oranı, henüz hamileliğin başındayken anne adayının vücut kitle endeksi (VKİ) ile doğru orantılıdır. VKİ oranı 20’nin daha altında olan zayıf kadınlarda ortalama 16,5 kilo alınması normal kabul edilir. Normal kiloya sahip tüm gebelerde en fazla alınması gereken kilo ise 14-18,5 arasıdır.
Kilolu Anne Adayları Kaç Kilo Almalıdır?
Yapılan ölçümler sonrasında VKİ değeri 25’inde üzerinde çıkan anne adayları fazla kilolu grubunda yer alır. Bu nedenle 9 ay sonrasında alınması gereken ideal kilo ise 7 ile 9 arasında değişim göstermelidir. Bu zorlu süreçte vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayan diyet programları ve egzersizler sayesinde kontrollü kilo alımı sağlanır. Bu da anne adayının aşırı kilo almasını engeller ve gebelikte görülen diyabet, yüksek tansiyon ve prematüre bebek doğumlarını büyük oranlarda azaltır. Bununla beraber hamileliğin başladığı kilonun %5’inin altına düşülmediği takdirde sorun meydana gelmez.
Hamileliğin İlk Aylarında Verilen Kiloların Nedeni
Hamilelik sürecinin başlaması ile birlikte vücutta değişmeye başlayan hormonlar anne adayında mide yanması, mide bulantısı ve iştahsızlık olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzden bir süre boyunca düzenli beslenemeyen anne adayında zayıflama görülmesi olası bir durumdur.
Bazı anne adaylarında bu belirtiler sadece hamileliğin ilk aylarında görülse de bazılarında doğuma kadar devam edebilir. Bu durum neticesinde de anne adayını gebeliğini çok az kilo alarak geçirmiş olur. Fakat bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için düzenli bir kilo alımı şarttır. Bu yüzden bebeğin ihtiyacı olan mineral, vitamin, protein, karbonhidrat ve yağ gibi besin grupları düzenli bir şekilde alınmalıdır.