Hamilelikte Kordon Dolanması
Her anne adayı hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren bebeğinin zarar görmemesi için elinden geleni yapar. Fakat kordon dolanması sorunu gibi kendilerinden kaynaklanmayan sorunlar yüzünden anne adayları büyük endişe ve panik içerisine girer. Kordon dolanması hem gebelikte hem de doğumda meydana gelebilir. Bebek sağlığında kalıcı hasarların meydana gelmesinde en büyük rol alan durumlardan biri de kordon dolanmasıdır. Kordon dolanması sıklıkla bebeğin boynunda görülse de gövde, el ve ayaklarında da meydana gelebilir.
Kordon Neden Dolanır?
Gebelikte meydana gelen kordon dolanmasının belirli bir nedeni yoktur fakat araştırmalara göre bebeğin içerisinde bulunduğu sıvı miktarı her ne kadar çoksa bebek kendi hareketleri sayesinde bu durumdan kurtulabilir. Aksi takdirde de doğuma kadar bu şekilde kalabilir. Doğuma kadar anlaşılmayan kordon dolanması doğum sırasında kordonun çekilmesi ya da kasılması ile bebeğin boynuna daha çok dolanabilir ve sıkabilir. Her ne kadar en çok doğum sırasında anlaşılsa da, doktorlar tarafından yapılacak olan bir ultrason muayenesinde de bu sorun tespit edilebilir.
Kordonun çok fazla uzun olması bebeğin daha çok risk altına girmesine neden olur. Kordonun uzunluğu bebeğin hayatı ile ilgili daha az sorun oluştursa da doğumun şekline karar verirken en az bu durum kadar sıkıntı yaşatır. Normal doğuma karar verildiğinde herhangi olası bir problem yüzünden sezaryene çevrilebilir. Bebeğin boynuna dolanan kordon oksijen ve kan miktarını en aza indirir. Bu nedenle kap atışları da zayıflar. Oksijen gitmeme durumu yaşandığında anne adayı sol yanına yatırılarak bebeğe daha fazla oksijen sağlanmaya çalışılır. Bu halde dahi bebek oksijen alamıyorsa doğum hemen sezaryene çevrilir.