Hamilelikte Mutlaka Yapılan 5 Test Grubu
Anne karnındaki bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri için gebelik dönemi boyunca bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testler çoğunlukla bebeğin sağlığının ölçümüne dair olsa da annenin sağlığını değerlendiren testler de hamilelik döneminde yapılıyor. Peki, hamilelikte hangi testler, neden yapılıyor? Daha kolay anlaşılabilmesi için hamilelikte yapılan testleri, yapılma amacına göre gruplara ayırdık. İşte hamilelikte mutlaka yapılan 5 test grubu…
1- Kalıtsal Hastalık Testleri
- Kistik fibroz testi
- Akdeniz anemisi testi
Bu testler ailede bilinen genetik rahatsızlıkların ölçümü ve değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Şayet ailede şüphe ile yaklaşılan kalıtsal hastalık yoksa, hekim tarafından bu testlerin yapılmasına gerek duyulmayabilir. Ancak pek çok doktor testlerin yaptırılmasını önerir.
2- Annenin Sağlığı İle İlgili Testler
- Kızamıkçık testi
- HIV testi
- Gonore testi
- Klamidya testi
- Sifiliz testi
- Hepatit B testi
- Toksoplazma testi
- Sitomegalovirüs testi
- Pap smear testi
Bazılarının yaptırılması zorunluyken bazıları doktorun talebi üzerine yaptırılır. Bu testlerin tümü sadece annenin sağlığı ile ilgili gibi görünse de tamamı anne karnındaki bebeğin sağlığını da etkileyebilecek şüphelerin tespitini ve değerlendirmesini içerir.
3- Gebelik Takibi Testleri
- İdrarda ve protein testi
- İlk üç ayda kan sayımı testi
- Son 3 ayda kan sayımı testi
- Şeker yükleme testi
- Trombosit sayımı
İstisnasız tüm anne adaylarının mutlaka yaptırması gereken testler bu grupta yer alır. Bebeğin sağlığı nedeniyle gebeliğin takip altında tutulmasını sağlayan test ve incelemelerdir.
4- Bebeğin Gelişimiyle İlgili Testler
- Fetal anomali taraması
- İkili tarama testi
- Üçlü tarama testi
- Dörtlü tarama testi
- CVS
- Amniyosentez
- Kordosentez
Bu grupta yer alan testlerin büyük bölümü anne karnındaki bebeğin gelişimini değerlendirmek amacıyla yapılır. Olası rahatsızlıkların önceden tespit edilebilmesi de testlerin yapılma amaçları arasında yer alır.
5- Doğuma Hazırlık Testleri
- Amniyosentez testi
- Fetal fibronektin
Bebeğin akciğer gelişimi ile birlikte doğuma hazırlık amacıyla da yapılan testler bu grupta yer alıyor.
Tüm bunların dışında gebeliğin takibi açısından belirli dönemlerde ultrasonografi çekimi de yapılıyor. Örneğin bebek belirli bir gelişime ulaştığında ense kalınlığı yapılan kısa süreli bir inceleme ile ölçülür. Çünkü bebeğin ense kalınlığı, hekime sağlık durumu hakkında çok önemli veriler de aktarır. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için testlerin aksatılmadan ve ihmal edilmeden, mutlaka yaptırılması gerekir.