Hamilelikte Nefes Egzersizleri
Hamilelik döneminde rahmin büyümesi, karın boşluğu ile göğüs boşluğunun ortasında kalan diyafram kasının yukarıya doğru itilmesine neden olur. Bu hareket göğüs boşluğunun sıkışmasına ve dolayısıyla anne adayının solunumunu zorlaştırmaya neden olur. Yürürken, hareket ederken adeta nefes nefese kalan anne adaylarının hamilelikte nefes (solunum) egzersizleri yapmaları işte bu noktada önemini çok daha fazla ortaya koyabiliyor.
Gebelik dönemi boyunca yapılan solunum egzersizleri pek çok faydayı beraberinde getiriyor. Örneğin anne adaylarının daha az acı ile doğum yapmasını sağlarken daha az strese girmelerini de sağlayabiliyor. Düzenli solunum egzersizleri ile vücuda daha fazla oksijen giriyor olması kan dolaşımını hızlandırır ve bu sayede bebeğin gelişimi daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilir. Çünkü kan dolaşımının hızlanması bebeğe daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
Hamilelikte Doğru Nefes Nasıl Alınır?
Solunum egzersizlerinin temelinde ise nefesin burundan alınıp ağızdan verilmesidir. Ancak bu konuda büyük bir hata yapılıyor. Anne adayları solunum egzersizlerinin çok hızlı gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Oysa nefes alıp verme asla çok hızlı yapılmamalıdır. Normal bir hızda nefes alınmalı ve verilmelidir.
3 Farklı Nefes Alıp Verme Şekli Var
1- Göğüs solunumu
2- Karın solunumu
3- Göğüs ve karının birlikte inip kalktığı karışık solunum
Hamilelikte Göğüs Solunumu Nasıl Yapılır?
Gebelikte göğüs solunumu için burnunuzdan nefesi alın. Bu esnada karnınızın değil yalnızca göğsünüzün şişmesi gerekiyor. Nefesinizi ağzınızdan yavaş bir şekilde verin. Gayet sakin bir şekilde bu nefes alma şeklini ardı ardına yaptığınızda göğüs solunumu egzersizini gerçekleştirmiş olacaksınız. Göğüs solunumu zaten sürekli kullandığımız bir solunum şekli olduğundan bu egzersizi yaparken asla zorlanmayacaksınız.
Hamilelikte Karın Solunumu Nasıl Yapılır?
Gebelikte karın solunumu egzersizi için yere dik bir pozisyonda oturmanız gerekiyor. Burnunuzdan nefes almaya başlayın ancak göğsünüzün genişlememesine, yalnızca karnınızın şişip inmesine özen gösterin. Ardından aldığınız nefesi yine ağzınızdan yavaş bir şekilde verin. Karın solunumu egzersizi, göğüs solunumu egzersizine göre biraz daha zordur. Fakat çok kısa sürede alışacağınıza ve bu egzersizi de kolaylıkla yapacağınıza hiçbir şüpheniz olmasın.