Hamilelikte Psikolojik Beklentiler
Hamilelik öyle farklı bir psikolojik dönemi beraberinde getirir ki, anne adayları hamileliklerinin her ayında farklı kaygılar yaşar ve farklı beklentiler içerisine girer. Ayrıca gebelik döneminde kadınların beklentileri biraz da gebelik öncesi kişilikleri ile bağlantılıdır. Bu nedenle hamilelikte psikolojik beklentiler kişiden kişiye oldukça farklılık gösterebilir. Ancak anne adaylarının ortak beklentileri de yok değil!
Her hamile kadın çevresinden ilgi bekler. Aynı zamanda anlayış ve destek de bekler. Aslında anne adaylarının yaşadıkları psikolojik değişimler düşünüldüğünde tüm bu beklentileri taşıyor olmaları konusunda onlara hak vermek gerekir. Bir yandan vücutları hızla değişmeye başlarken diğer yandan mide bulantıları, kusmalar, kokulara hassasiyet, uykusuzluk; hafif sancılar ve beraberinde gelen endişe, merak, hüzün, onları zorlu bir psikoloji içerisine sokabiliyor.
Hızla Kilo Alıyorum!
Yapılan araştırmalara bakılacak olursa anne adaylarının gebeliğin ilk aylarında fiziksel beklentileri daha fazla oluyor. Çünkü fiziksel endişeleri daha derin yaşıyorlar. Kilo almalarına ve vücutlarında ödemler oluşmasına karşın beklentileri beğeni yönünde olabiliyor. Bu konuda görevin büyüğü eşlere düşüyor. Eşleri tarafından halen beğenildiğini hisseden kadınların hamileliğe daha kolay adapte oldukları da bilinen bir gerçek…
Yemek mi, Kokusuna Bile Tahammülüm Yok!
Yemeklere karşı yaşadıkları hassasiyet gebeliğin üçüncü ve dördüncü ayında adeta tavan yaptığından bu aylarda anne adaylarının beklentileri anlayışa doğru kayıyor. Bu dönemde hamile kadınlar bazı yemeklerden tiksinebilir ve bazı yemeklere, gıdalara aşırı ilgi gösterebilir. Başta eşler olmak üzere tüm aile bireylerinin bu durumu anlayışla karşılaması gerekir.
Bebeğim Sağlıklı Olacak mı?
Doğumun yaklaştığı hamileliğin son aylarında ise hamile kadınların artık gebeliğe iyice alıştığı varsayılır ve daha az anlayış gösterilir. Oysa kadınlar anlayışa ve desteğe en çok gebeliğin son aylarında ihtiyaç duyar. Çünkü bu dönemde her anne adayı bebeğinin sağlıklı olup olmadığı endişesini yaşar. Bu yüzden sıklıkla internette araştırma yapmaya başlamaları, sıklıkla rutin kontrollerin dışında da doktorları ile görüşmek istemeleri, doğumun yaklaşmasını istemiyor olmaları ya da aksine bir an önce doğum zamanının gelmesini istemeleri son derece normaldir, normal karşılanmalıdır.
İyi Bir Anne Olacak mıyım?
Hamile kadınların iyi bir anne olup olmayacağı yönünde endişe yaşamaları da gayet doğal karşılanması gerekir. Bu konuda bir destek beklentisi doğar. Eşlerin bu konuda büyük bir desteği olabilir. Ancak asıl destek bu dönemde anneden beklenir. Anne adayları kendi annelerinden “sen iyi bir anne olacaksın” sözünü duymaları onların rahatlamaları açısından çok önemlidir.