Hamilelikte Rahim İçi Kanama

Hamilelikle beraber 9 ay boyunca kanama meydana gelmeyeceği düşünülse de bu süreç, anne adaylarına bazı sürprizler yapabiliyor. Yerleşme kanaması, vajinal kanama gibi çeşitli kanamalar hamilelik döneminde meydana gelebiliyor. Böyle bir durumda doktora danışmak, sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek için çok önemli. Kanamanın nedeni muayene ile anlaşılabiliyor.


Hamile kadınların yaklaşık % 25’i hamilelik döneminde vajinal kanama yaşar. Bu kanama özellikle hamileliğin ilk birkaç ayı ile son 2 ayında gerçekleşir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında kanama yaşayanların sayısının oldukça fazla olduğu söylenebilir. Bu kanamalar her zaman düşük belirtisi olarak değerlendirilmemelidir. Ancak yine de mutlaka hekime başvurulması gerektiğini de bilmelisiniz.

rahim ici kanama

Bazen çok basit kanamalar olarak düşünülen hafif kanama dahi çok önemli sorunların habercisi olabiliyor. Anlamanın tek yolu ise muayeneden geçiyor. Bu yüzden mutlaka doktorunuza danışmalı ve kanamanızı takip etmelisiniz. Kanama sorunu yaşandığında doktorların önerilerine harfiyen uymanın da sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek için büyük önem taşıdığını belirtmeliyiz.

Gebelikte vajinal kanama hiçbir ağrı olmadan meydana gelebilir. Tıpkı regl dönemindeki gibi kanama meydana gelebileceği gibi lekelenme şeklinde bir kanama da ortaya çıkabilir. Ancak genellikle kanama başlamadan birkaç saat önce bel ve kasıklarda ağrı oluştuğu görülür. Kasıklarda şiddetli ağrı maalesef düşük belirtisi olduğundan kanamasız bir ağrı durumunda da doktora danışmak gerekiyor.

Rahim İçi Kanama Nedenleri

Rahim İçi Kanama Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte rahim içi kanamanın pek çok nedeni olabiliyor. En yaygın sebep ise zorlanmalar ve ağır kaldırmalardır. Bu durum kasıklarda ciddi bir kasılmaya yol açtığından kısa sürede kanama ile sonuçlanabilir. Bunun dışında rahimde şekil bozukluğu da hamilelik döneminde kısa süreli veya hamilelik süresince devam eden kanamalar şeklinde kendini gösterebiliyor.

Rahim içerisinde mevcut olan ya da hamilelik döneminde oluşan myomlar, kistler çeşitli kanamalara neden olabiliyor. Gebelik öncesi muayeneler önemini işte bu noktada bir kez daha ortaya koyuyor. Çünkü muayenelerde bu tür vakalar önceden görüldüğünde nasıl bir hamilelik süreci yaşanacağına dair anne adayları doktor tarafından bilgilendiriliyor. Kanamanın artmaması için önlem almak da mümkün olabiliyor.

Rahim İçi Kanama Tedavisi

Rahim İçi Kanama Tedavisi

Eğer kanama hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde gerçekleştiyse bir ilaç tavsiyesinde bulunan doktorlar kanamanın kesilmesini sağlayabiliyor. Ancak ilaç kullanımının yanı sıra istirahat önerisinde de bulunulur. Bu öneriye mutlaka uymak gerekir. İstirahat edilmemesi durumunda tek başına ilaç kullanımı ile kanamanın durdurulması pek mümkün olmaz. Bu süreçte bol sıvı alımı da önem kazanıyor. İlaçla beraber sıvı alımına dikkat etmek kanamanın durması adına önem kazanıyor. Eğer kanama durmazsa bazı ciddi sorunlara dair şüpheler ortaya çıkabilir ve doktor bazı testlerin yapılması gerektiğini dile getirebilir.