Hamilelikte Safra Kesesi Sorunu
Kadınlarda safra kesesiyle ilgili sağlık sorunları daha fazla görülüyor olduğundan gebelik dönemi de bu durumu tetikleyebiliyor. En sık rastlanan sorunlardan biri de safra kesesi taşları oluyor.
Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur?
Safra, su, kolesterol ve safra tuzlarından oluşan bir maddedir. Safra kesesinin vücuttaki görevi ise safra saklamak. Safra, vücuda giren yağların sindirimine yardımcı oluyor. Beslenme ile alınan gıda mideye ve oradan da ince bağırsağa giriyor. Bu esnada safra kesesi, sakladığı safrayı serbest bırakıyor. Şayet safradaki kolesterol içeriği fazlaysa, bu durumda safra kesesi de olması gerektiği gibi boş kalmıyor ve kese içerisinde taşlar oluşuyor. Kalsiyum bilirubinate, kalsiyum karbonat ve kolesterolden oluşan safra taşlarının temel oluşma nedeni kolesterol fazlalığı diyebiliriz.
Gebelikte Safra Kesesi Taşı Belirtileri Neler?
Belirtilerin en yaygın olanı ağrı hissi. Safra kesesindeki taşlar genellikle göğüs kafesine yakın olmak kaydıyla karın bölgesinin sağ tarafında ağrıya neden olur. Ağrı çoğu zaman zonklama hissi ile ortaya çıkar ve keskin bir ağrı şeklidir. Yağlı besinlerin tüketilmesi ağrıyı tetikleyebilir. Kürek kemiklerinde ve sağ omuzda da safra kesesi taşı kaynaklı ağrılar olabiliyor. Sindirim sistemi sorunları, bir başka belirti olarak kabul edilebilir. Gaz, geğirme, mide bulantısı, kusma bu belirtilere eşlik edebilir. İshal, hazımsızlık belirtiler arasında yer alıyor.
Hamilelikte Safra Kesesi Taşı Bebeğe Zarar Verir mi?
Bu problem gebelik sürecinde maalesef bazı komplikasyonlara neden olabiliyor. Eğer ağrı 5 saatten daha uzun sürdüyse, anne adayının derhal doktoruna müracaat etmesi gerekir. özellikle yüksek ateş, ciltte sararma, kusma gibi belirtilerin de ciddiye alınmasında fayda var. Eğer müdahale edilmezse, anne karnındaki bebek bu komplikasyonlardan zarar görebilir.