Hamilelikte Soğuk Algınlığı
Sonbaharla birlikte grip ve soğuk algınlığı yaşanmaya başlarken, basit hastalıklar olarak nitelendirebileceğimiz bu vakalar gebelerde biraz daha fazla ciddiyet kazanabiliyor. Özellikle komplikasyon görülmesi durumunda grip daha ciddi bir hastalık halini alırken, anne adaylarının hastaneye yatırılarak tedavi altına alınması durumu da söz konusu olabiliyor. Hamilelik döneminde vücutta yaşanan değişiklikler grip virüsüyle birlikte daha farklı vakaların oluşmasına neden olabileceği için risk altında olan anne adayları hastanede tedavi altına alınırken, bu durum bağışıklıklarının zayıflamasına da neden olabiliyor.
Anne adayı grip olduğunda bebeğin direk olan etkilenmesi söz konusu değildir, ama gebeliğin son dönemlerinde grip olunmuşsa bu hastalık doğum sonrasında bebeğe geçebilir. Özellikle gebeliğinin son dönemine giren anne adaylarının kendilerini grip ve soğuk algınlığına karşı daha çok koruma altına almaları gerekir.
Hamilelikte Grip Aşısı Yaptırılabilir mi?
Gebelikte yapılabilen aşılardan biri olan grip aşısı içerisinde canlı virüs bulunmadığı için uzmanlar tarafından sakıncalı görülmüyor. Herhangi bir sakıncası bulunmadığı için anne adayı gebeliğin ikinci yarısında ya da üçüncü yarısında grip aşısı yaptırabilir. Anne adayının grip aşısı olması bebek üzerinde de olumlu etkiler yaratır. Annede gelişen antikorlardan bebek de etkileneceği için dünyaya geldikten sonra bir süre grip mikrobuna karşı koruma altında kalacaktır.
Grip aşısı yaptırmak için uzmanların önerdiği aylar Ekim ve Kasım’dır. Aralık ayı ile birlikte grip virüsü yaygınlaşmaya başlar. Grip aşısı sonrasında vücutta antikor gelişmesi için yaklaşık olarak 2 haftalık bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenle en geç Kasım ayı ortalarında grip aşırı yaptırmış olmanız kendinizi koruma altına almanıza yardımcı olur. Grip aşısı sadece gebelik döneminde değil, aynı zamanda emzirme döneminde de yaptırılabilen güvenli bir aşı. Üstelik emzirme döneminde yaptırıldığında da yine bebek de bundan faydalanabilir.