Hamilelikte Stresten Uzak Durmanın Yolları
Gebelik döneminde hormonlarda yaşanan değişiklikler anne adayının duygularında da değişikliklere neden olur. Özellikle henüz anne olmak için kendisini hazır hissedemeyen anne adaylarında iyi bir anne olup olamayacağının endişesi stres ve asabiyete neden olurken, eşinden bu konuda alacağı destek daha hafif atlatmasına yardımcı olur. Hem annelik adına hem de kendi bünyesinde başka bir canlının meydana geliyor olmasını yaratacağı değişiklikler adına kaygıya giren anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik geçirebilmesi için eşinin rolü büyüktür.
Hamilelik nedeniyle vücudundaki değişiklikleri fark etmeye başlayan anne adayları için yeni bir stres nedeni daha oluşur. Ellerde ve ayaklarda oluşan şişmeler, kıyafetlerin içerisine girememeler, kilo alımının fark edilmesi, ciltte oluşan bozulmalar derken kendisini yeterince iyi hissetmemeye, bu nedenle de özgüven kaybı yaşamaya başlayan anne yoğun stres altında girer. Bu süreçte uzman bir psikolog ile görüşmelerin yapılması faydalı olabileceği gibi, yakınlarından alacağı destek de oldukça etkili bir unsurdur.
Gebelikte Stres Bebeği Nasıl Etkiler?
Hamilelik sürecinde anne karnındaki bebek sadece annenin yediklerinden etkilenmekle kalmaz, hissettiklerinden de etkilenir. Yani anne yoğun bir stres altındaysa otomatik olarak bebek de aynı stresi yaşar. Bu da hem fiziksel anlamda hem de ruhsal anlamda gelişim sorunlarını meydana getirir. Bebeğinin sağlığını riske atmak istemeyen annelerin gebelik sürecinde olumlama yaparak stresten uzaklaşmaya çalışması doğru olacaktır.
Gebelikte Stres Yaşayan Anne Adaylarına Öneriler:
- Kaygılarınızı yakınlarınızla paylaşın.
- Anneliğin doğuştan değil, sonradan öğrenildiğini unutmayın.
- Yeterli düzeyde uyumaya dikkat edin.
- Gevşeme egzersizlere yapın.
- Kendinize zaman ayırın.
- Bebeğinizle baş başa kaldığınızda onunla konuşun.
- Eşinizle ondan gebelik sürecindeki beklentilerinizi paylaşmaya çalışın.