Hamilelikte Suyun Geldiği Nasıl Anlaşılır?
Doğumun başladığının ya da kısa bir süre içerisinde başlayacağının en büyük belirtisi bebeğin anne karnında içerisinde bulunduğu amniyon sıvısının gelmesidir. Halk arasında gebelik suyu olarak da adlandırılan bu sıvı ılık ve şeffaf olur. Ancak her daim suyun gelmesi doğumun başladığı şeklinde yorumlanmamalı… Bazen çeşitli nedenlerle bu sıvıyı muhafaza eden zar yırtılabilir ve damlama ya da akıntı şeklinde su dışarıya çıkabilir. Bu durumda acil müdahale gerekir. Çünkü bebek henüz gelişimini tamamlamadan, çok erken bir dönemde suyun gelmesi, bebek için çok sayıda riski de beraberinde getirir. Bu riskleri minimuma indirgemek için doktor müdahalesi ya da ilaç kullanımı gerekebilir.
Hamilelikte Nişan Gelmesi Nasıl Anlaşılır?
Gebelikte su gelmesi her kadında aynı şekilde gerçekleşmez. Bazen anne adayları sadece bir nemlilik hisseder. Bazen de bir bardak suyun dökülmesi gibi bir akıntı şeklinde su gelmesi meydana gelebilir. Anne karnında, bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon suyu berraktır ve ılıktır. Amniyon suyu akıntı ile karıştırılmamalıdır. Bazı anne adaylarında damlama şeklinde de su gelebilir. Şeffaf, ılık ve berrak olup olmadığına bakılarak suyun gelip gelmediği kolaylıkla anlaşılabilir.
Suyun Gelmesinden Ne Kadar Sonra Doğum Başlar?
Bu konuda da net bir süre belirtmek yanıltıcı olabilir. Çünkü suyun gelmesiyle birlikte doğum başlayabildiği gibi, suyun gelmesinden 1-2 gün sonra da doğum başlayabilir. Elbette birkaç saat sonrasında da başlayabildiği için yapılması gereken derhal doğumun yapılacağı sağlık kuruluşuna müracaat etmek olacaktır. Çünkü suyun gelmesinden 2 gün sonra doğumun gerçekleşmesi çok ender yaşanan bir durumdur. Eğer su gebeliğin 36. haftasından önce gelmişse, erken doğum olasılığı çok yüksektir.
Gebelikte Su Gelmesi Belirtileri
Bazı anne adaylarında su gelmeden önce sızı, ağrı ve sancı meydana gelir. Bu ağrılar ve sancılar belde, sırtta ve özellikle kasıklarda olur. Ancak hiçbir sancı ya da ağrı olmadan, anne adaylarını şaşırtacak şekilde birden suyun gelmesi de sıklıkla yaşanan durumlar arasında yer alır. Bu konuda net bir belirti yok. Doğuma yakın dönemde çok sayıda anne adayı sancı ve kasık ağrıları yaşadığından bu ağrı ve sancılar da direk olarak suyun gelmesinin belirtileri olarak kabul edilmemelidir.
Hamilelikte Suyun Erken Gelmesi
Gebeliklerin % 10’u suyun erken gelmesi ile son bulur. Erken doğum olması için suyun gebeliğin 37. Haftasından önce gelmesi gerekir. Amniyon suyunun gelmiş olması ancak doğumun başlamamış olması durumunda bir süre beklendikten sonra sezaryen yöntemi ile doğum gerçekleştirilir. Eğer suyun gelmesinin üzerinden 18 saat geçmiş ise doktor ilaç kullanımı önerebilir. Çünkü zarın yırtılması durumunda su gelir ve enfeksiyon riski de meydana gelmiş demektir. Enfeksiyon bebeğe de ulaşabileceği için ilaç kullanımı ile bebek anne karnında kaldığı süre içerisinde korunmaya çalışılır.