Hamilelikte Yaşanan Göbek Kordonu Sorunları Neler?
Göbek Kordonu Dolanması ya da Düğümlenmesi Nedir?
Göbek bağı bazen bebeğin boynuna dolanabilir ya da düğümlenebilir. Düğümlemeler doğum sırasında olabileceği gibi gebelik sırasında bebeğin hareketleriyle de ortaya çıkabilir. Düğümlenme gevşek olduğu zaman soruna yol açmaz. Fakat düğüm sıkılaşmaya başlarsa plasentadan bebeğe geçen kan akışı etkilenebilir ve oksijen yetersizliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Gebelikte böyle bir durumla karşılaşma ihtimali son derece düşüktür. Ancak gerçekleşme ihtimalinin en yüksek olduğu süreç bebeğin doğum kanalından geçiş anıdır.
Kordon Dolanması Belirtileri Nelerdir?
Kordon dolanmasının yaygın belirtileri arasında 37. haftadan sonra fetal faaliyetlerde azalma ortaya çıkmasıdır. Düğümlenme doğum esnasında olursa fetal monitörde kalp atışlarında anormallik görülebilir.
Kordon Dolanması Ne Sıklıkta Görülür?
Kordon dolanması 100 gebelikten 1’inde görülmektedir. Ancak sadece 2000 doğumdan 1’inde kordonda bebek için risk oluşturabilecek kadar sıkı düğümlenme meydana gelir. Daha yaygın denk gelinen nükal kordon ise gebeliklerin 4’te 1’inde ortaya çıkmaktadır. Göbek bağı uzun olan veya gebelik yaşına göre iri olan bebeklerde gerçek düğüm oluşabilme riski mevcuttur.
Kordon Dolanması veya Düğümlenmesi Riskini Artıran Faktörler Neler?
- Kordonun yapısını ve koruyucu bariyerini etkileyebilecek olan besleme eksiklikleri
- Sigara ve madde tüketimi
- Amniyon sıvısı fazlalığı
- Çoğul gebelik türü risk faktörleri
Kordon Dolanması Nasıl Önlenir?
Hamileliğin ileri dönemlerinde bebeğin durumu düzenli olarak tekme sayımı yaparak kontrol edilebilmektedir. Herhangi bir değişiklik fark edilirse doktoru aramanız gerekebilir. Gevşek bir şekilde dolaşmış bir yer doğum esnasında sıkışıp düğüm olursa doktorlar bebeğin kalp atışlarını dinlerler. Herhangi bir anomali görülürse bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelebilmesi için doğru karar verilir. Karar, çoğunlukla bebeği hemen doğurtmak yönünde olacaktır.
İki Damarlı Göbek Bağı Nedir?
Göbek bağında normalde üç damar yer almaktadır. Bunlardan birisi bebeğe besin ve oksijen taşıyan bir toplardamar, diğeri ikisi ise atık maddeleri bebekten plasentaya ve annenin kanına taşıyan atardamarlardır. Ancak bazı özel durumlarda göbek bağında sadece atardamar ve toplardamar bulunur. Bu durum iki damarlı göbek bağına işaret etmektedir.
İki Damarlı Göbek Bağı Ne Sıklıkla Görülür?
Tek bebekli olan gebeliklerin ortalama %1’lik kısmında, çoğul gebeliklerin ise ortalama %5’inde iki damarlı göbek bağı görülmektedir. Daha yüksek risk altında yer alanlar ise;
- Beyaz tenli kadınlar
- 40 yaş üzerindeki kadınlar
- Çoğul bebek bekleyenler
- Diyabet hastaları
İki Damarlı Göbek Bağı Nasıl Önlenir?
Başka bir anomali bulunmadığı zaman iki damarlı göbek bağı hamileliği etkilememektedir. Bebeğin sağlıklı doğma ihtimali son derece yüksek olacaktır. Bu sebeple, yapılabilecek ilk şey, onun için endişelenmemek olmalıdır.
Kordonun iki damarlı olduğu tespit edilirse doktor gebelik sürecini daha yakından takibe alır. Damarlı kordon ile birlikte fetal büyüme geriliği gözükmesi ihtimalinde ufak da olsa bir artış olabilmektedir.
Göbek Kordonu Sarkması
Göbek kordonu, rahim ağzından dışarıya doğru kaymaya başlarsa bebeğe giden kan akışında yavaşlama ya da durma olabilir. Göbek kordonu sarkması küçük ve prematüre ile makattan gelen bebeklerde ortaya çıkabilir. Aynı zamanda amniyotik sıvı miktarının yüksek olması, bebeğin leğen kemiğinde yeteri kadar aşağı inmeden amniyotik kesenin patlaması gibi durumlarda da görülür.
Göbek Kordonu Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Kordon, rahim ağzı tamamen açıldıktan sonra ıkınmaya hazır hale geldikten sonra kaymaya başlarsa vajinal doğum yapmanız mümkün olabilmektedir. Aksi takdirde sezaryen daha doğru bir seçenek olacaktır.
Göbek Kordonu Sıkışması
Göbek kordonu, bebeğin herhangi bir bölgesiyle annenin leğen kemiği arasında ya da amniyotik sıvı miktarında azalma olursa sıkışmaya başlayabilir. Kasılma esnasında kısa süreliğine bebeğe giden kan akışı yavaşlar ve nadir olarak durabilir. Bu durum bebek doğum kanalında aşağıya doğru inmeye başladığı zaman meydana gelir. Göbek kordonu sıkışması uzun sürüyorsa ya da şiddetli oluyorsa bebeğe yeterli oksijen gitmemeye başlayabilir.
Göbek Kordonu Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeğin veya göbek kordonunun pozisyonunu normale getirebilmek için doğum süreci esnasında açı değiştirmeniz talep edilebilir. Bebeğe giden miktarın artabilmesi için size oksijen de verilebilir. Ayrıca doktorun kordonun sıkışmasını azaltması için steril bir özel sıvı enjekte etmesi de gerekebilmektedir.