Hamilelikte Zararlı Besinler Listesi
Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur beslenme. Beslenme konusundaki küçük ayrıntılar hiç farkında olmadan annenin de bebeğin de sağlığını riske atabileceği için takibi altında bulunulan uzmanın beslenme önerilerine kulak verilmelidir. Hamilelik sürecinde her istediğini tüketememek anne için sorun olabilir. Özellikle sigara ve alkol kullanan anneler bebekleri dünyaya gelene kadar her ikisinden de uzaklaşma konusunda kendilerinin çok zorlandığını ifade ederler. Anne olmak bebeğin anne karnında büyümeye başlaması ile oluşurken, gereken fedakârlığı göstermekten de kaçınmamak gerekir. Hamilelikte zararlılar listesi çok da zorlanabileceğiniz bir liste değil.
Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler
Sağlıklı bir gebelik geçirmek için uzak durmanız gereken besinlerin başında çiğ ve az pişmiş yumurta geliyor. Bunu aklınızdan çıkarmamaya dikkat etmelisiniz. Çiğ yumurta içerdiği için mayonez tüketmemelisiniz, aksi takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelebilir. Yumurtanın iyice piştiğinden emin olarak tüketmeye dikkat edin.
Hamilelikte zararlılar listesinde küflü ve pastörize edilmemiş peynir de dikkat çekiyor. Pastörize edilmeden tüketilen peynirler masum gözükse de erken doğuma kadar varabilen sorunlar çıkarabilir. İçerisinde bulunan tehlikeli bakteriler anne adaylarının düşük ya da kusurlu doğum yapmasına neden olabiliyorken, kalsiyum kaynağı olan peynir bolca tüketilmeli, ama pastörize edildiğinden emin olunmalıdır.
Gebelikte et tüketirken de dikkatli olmanız gerekiyor. Çiğ ve az pişmiş et toksoplazma oluşturur, bu da kusurlu doğuma ya da düşük yapmaya neden olabilir. Bu yüzden et konusunda titiz olunmalı, deniz mahsullerini tüketirken de uzmanların önerilerine göre hareket edilmelidir. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabileceği için annenin de bebeğin de sağlığını riske atar. Deniz ürünü tüketmek isteniyorsa kesinlikle çok iyi pişmiş olduğundan emin olmak gerekir.
Balıksız duramayanlardansanız gebeyken özellikle kılıç balığı ve köpek balığından uzak durmalısınız. Kılıç ve köpek balığında cıva bulunur. Bu metalin fazla tüketilmesi de bebeğin sinir sisteminde hasara neden olur. Konserve balığı haftada 2 defadan fazla tüketmemeye dikkat etmeli, balık çok iyi pişmeden tüketmemelisiniz.