Hangi Durumlarda Çocuk Psikoloğuna Başvurmalısınız?
Çocuk yetiştirmek asla kolay bir unsur değildir ve birçok kişi bu konuda zorluk yaşar. Dünyaya bir birey getirmek ve onun ‘sağlıklı’ yetişmesini sağlamak için ebeveynler ellerinden geleni yaparken değişen ve değişirken gelişen dünya düzeninde bunun da kolay yolu bulunmaya başladı. Bugün bir anne adayı bebeği dünyaya gelmeden önce onu nasıl yetiştirmesi gerektiği konusunda kolaylıkla bilgi sahibi olabiliyor. Bunun için yazılan kitaplar, hazırlanan dergiler, TV programları derken çocuk yetiştirme konusunda geniş çaplı bilgiler edinebilme olanağı varken, şimdinin anneleri oldukça şanslı bulunuyor.
Yeni nesil anneler araştırmacı ve meraklı. Çocuklarının davranışlarını kontrol ederken bunların altında yatan sebepleri öğrenmeye çalışıyor. Bu konuda birçok kaynağa sahipler. Hem zihinsel hem de bedensel sağlıkları konusunda oldukça titiz olan anneler çocuk psikologu konusunda da duyarlılar. Bedensel sağlık ve zihinsel sağlık arasında büyük bir ilişki var. Her ne kadar ilk etapta bedensel sağlık daha ön planda oluyor ve dikkat gerektiriyorken, zihinsel sağlığın bedeni etkilediğini unutmayan anneler psikolog konusunda daha bilinçliler.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, beden ve zihin arasındaki bağ birinde yaşanan olumsuzlukların diğerine de yansımasına neden oluyor. Özellikle çocukların psikolojik gelişimlerinin ilk evresi olan 0-6 yaş arasında zihinsel sağlıklarına dikkat etmelisiniz. Bu süreçte psikologa başvurmanız için çocuğunuzda belirgin bir zihin probleminin olmasına gerek yok. Arkadaşlarıyla oyun oynarken duyduğu bir söz, sizden duyduğu bir tehdit, babasının attığı bir tokat, öğretmeninden duyduğu bir hakaret onun dünyasında büyük yaralar açabilir. Bu nedenle düzenli olarak psikolog görüşmelerinin yapılması daha sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olacaktır.
Anne babalar çocuklarıyla ilgilenirken sorunlarını anlamak ve çözüm üretmek için büyük çaba sarf etseler de kendi başlarına yeterli olamadıkları zamanlar olabilir. Onların depresyona açık bir birey olarak yetişmemesi için çocuk psikologu iyi bir destekçi olacakken, şu durumlarda psikologlardan yardım alabilirsiniz:
Gelişim Danışmanlığı
Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde yetişmesi için onun hangi dönemde hangi davranışları sergileyebileceğini bilmelisiniz. Gelişim evresinde 1 yaşına kadar ay olarak takip etmeli ve hangi ayında hangi davranışları sergilemesi gerektiğini öğrenmelisiniz. Sonrasında ise onu yaş olarak takip etmeniz gerekiyor. 1 yaşında bir çocuk neler yapar, 2 yaşında ne yapmalı, 3 yaşında ne yaparsa anormal olur, bunlar hakkında bilgi sahibi olmak için psikologlar iyi bir yardımcıdır. Bebeğinizin içerisinde bulunduğu döneme göre sergilemesi gereken davranışlar hakkında psikologlardan yardım alırken onları nasıl doğru bir şekilde yönlendireceğinizi öğrenebilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişim sürecinde yaşına uygun davranışlar sergileyip sergilemediğini anlayabilmek için bu konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Onunla nasıl iletişim kurabilirsiniz, hangi davranışınız onu olumsuz etkiler ve doğru bir gelişim göstermesi için neler yapmanız gerekir, tüm soruların cevabı çocuk psikologu tarafından verilir. Gelişim döneminde psikolog kontrolü altında olması ilerleyen süreçte oluşabilecek otizm ve asperger bozukluk gibi durumların önceden tespit edilmesine de olanak sağlayacaktır. Bu nedenle uzmanlar anne babalara belirli periyotlarda psikolojik danışmanlardan yardım almalarını öneriyor.
Aile ile İlgili Sorunlar
Aile içerisinde yaşanan her durum çocuklar üzerinde etki gösterir. Ailece yaşanan bir kaza ve kaza sonucu oluşan travma, aile bireylerinden birinin kaybedilmesi, anne baba arasında yaşanan şiddetli kavga gibi unsurlar çocukların psikolojisinde olumsuz izler bırakır. Sadece bunlar değil en basitinden yeni bir kardeş sahibi olması bile çocukların psikolojisini etkiler. Aile içi yaşanan her durum anne baba kadar onları da etkilerken, bu dönemlerde sağlıklı bir zihin yapısına sahip olmaları için neler yapılması gerektiğini psikologlar aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Aile için olumsuzlukların yaşandığı süreçlerde mutlaka anne babalar da çocuklar da psikolojik seanslarla desteklenmelidir.
Davranış Bozuklukları, Çocukluk Dönemine Ait Psikolojik Hastalıkların Tespiti
Bugün birçok çocukta yaygın olarak görülen psikolojik bozuklukların başında dikkat eksikliği ve hiperaktivite geliyor. Günümüz çocuklarının birçoğu bu sorunlarla başa çıkmaya çalışırken, bunların beraberinde öğrenme bozuklukları, içe kapanıklık, kekemelik, kaygı hali, gece korkuları gibi durumlar da oluşurken, anne babaların çocuklarında bu sorunlar gördüklerinde daha hassas davranışlar sergilemesi gerekir. Çocuğunuz düzenli olarak psikiyatr kontrolünde olduğunda en ufak bir değişiklik bile kolaylıkla fark edilir ve durumun düzeltilmesi için uygun tedavi yöntemine başlanır. Bazı durumlarda çocukların ilaç tedavisine başlaması gerekirken, sağlıklı birer birey olabilmeleri için psikologlara başvurmaktan kaçınılmaması gerekiyor.