İkili Tarama Testi Nedir?
Hamilelik döneminde mutlaka yaptırılması önerilen testlerden biri de ikili tarama testidir. Çok sayıda anne adayı bu testi yaptırmasına karşın, ikili tarama testini neden yaptırdığını ya da test sonuçlarının ne anlama geldiğini maalesef bilmiyor. Test iki farklı rahatsızlığın anne karnındaki bebekte mevcut olup olmama riskinin araştırılmasını sağlar. Kati bir netice alınmasa da risk oranları büyük ölçüde doğru bir şekilde tespit edilebilmektedir.
İkili Tarama Testi Neden Yapılır?
İkili tarama testinin yaptırılmasının amacı, anne karnındaki bebeğin bazı kromozomal anomali durumlarının mevcut olup olmadığının anlaşılmasıdır. Bu anomalilerin ilki trizomi 21 sendromu yani daha bilinen adıyla down sendromu, diğeri ise trizomi 18 sendromu yani edwards sendromudur.
İkili Test Bebeğin Zeka Seviyesini Ölçer mi?
İkili tarama testi asla bir zeka testi değildir. Ancak söz konusu iki kromozomal anomali beraberinde zeka geriliğini de getirebilir. Bu yüzden anomaliden bahsedildiğinde zeka geriliği akılda kalır ve yapılan testin bebeğin zeka seviyesine dair olduğu sanılır. Oysa ikili tarama testinin zeka testi ile bir ilgisi bulunmaz.
İkili Tarama Testi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
Hamileliğin 11. haftası ile 14. haftası arasında yapılır. Testin yapılabilmesi için anne adayından az miktarda kan numunesi alınır. Kandaki β-hCG ve PAPP-A düzeyleri ölçülür. Ölçüm sonucu tek başına değerlendirilmez. Aynı zamanda annenin yaşı ve bazı özellikler de dikkate alınarak geliştirilen bir bilgisayar programı yardımıyla sonuç belirlenir. Bu test “ikili test” olarak adlandırılır. Bebeğin ense kalınlığının ölçüldüğü test ise ikili kombine testtir.
Test sonucunda riskin yüksek çıkması durumunda ise CVS ya da anmiosentez olarak adlandırılan yöntemler uygulanarak risk faktörünün belirginleşmesi için çalışılır.
İkili Tarama Testi Hakkında Sık Sorulan Sorular
İkili tarama testini hangi bölüm yapıyor? Perinatoloji mi, kadın doğum mu? Hangi bölümden randevu almalıyım?
Gebelik döneminde ikili tarama testini genellikle bir perinatoloji veya Kadın Hastalıkları ve Doğum (jinekoloji ve obstetrik) uzmanı gerçekleştirir. Bu test, hamileliğin ilk trimesterinde yapılır ve bebekte Down sendromu (Trizomi 21) ve Trizomi 18 gibi kromozomal anomalilerin riskini belirlemeye yardımcı olur. İkili tarama testi, annenin kan örneği ve ultrasonografik ölçümler (özellikle ense kalınlığı ölçümü) kullanılarak yapılır. Kadın doğum uzmanınız veya perinatolog bu testleri değerlendirir ve sonuçlar hakkında bilgi verir.
Son güncelleme: 23/05/2024