Kanda Trombosit Düşüklüğü Nedir?
Kanda 150-350 bin arası trombosit seviyesi normal olarak kabul edilen bir değerdir. Test sonucunun alınması sonrasında 150 binden az olan ölçümler de ise trombosit düşüklüğüne işaret eder ve tedavi sürecine geçilebilir. Kemik iliklerinde üretimi yapılamakta olan trombositler, ilikleri etkileyen hastalık durumlarında üretilemez veya üretimi yavaşlar hatta üretimi bazı kişilerde durur. Bu sebep ile tedavi için öncelikle düşüklüğün sebebinin saptanması gerekir.
Bu rahatsızlığın adı trombositopeni olarak bilinir. Trombosit seviyesinin yüzde bine kadar düşmesi durumunda ise hastalık seyri başlayarak vücutta belli kanamaların oluşumu baş gösterir. Herhangi bir darbeye gerek duyulmaksızın gerçekleşen bu kanama seyri ise belli şekillerde gözlenebiliyor.
- Cilt, burun ya da diş etinde oluşan kanama
- Ciltte döküntü
- Ciltte morarma, kırmızı tonda oluşan lekeler
Trombosit Düşüklüğü Neden Olur?
- Dalağın büyümesi ya da normal fonksiyonlarını yerine getirememesi
- Radyoterapi
- Kemoterapi
- Kimyasal maddelere maruz kalma
- Kemik iliği hastalıkları
- Aşırı ya d düzenli olarak alkol tüketiyor olmak
- Bazı bakteriler
- Bazı enfeksiyonlar
- Kullanılmakta olan bazı ilaçların sonucunda
- Gebelik döneminde de trombosit seviyesi düşük çıkabilir.
Kanda Trombosit Düşüklüğü Tedavisi
Kanda trombosit düşüklüğünün normalin az altı olması durumunda herhangi bir tedavi süreci gerektirmeden belli bir düre sonra tekrar tahlilin yapılması istenebilir. Fakat ciddi seviyede olan trombozit düşüklüğünün tespitinde hastanın öyküsüne göre belli bir tedavi şekli seçilir. Öncelikle trombosit düşüklüğünün sebebi saptanır. Böylelikle bu düşüşe sebep olan etkenin ortandan kaldırılması ya da tedavi edilmesi gerekecektir. Gerekli durumlarda kan nakli de yapılabiliyor. Kanser sebebi ile oluşan trombosit düşüklüğünde öncelikle hastalık tedavi edilir. Dalağın yarattığı düşüşte ise dalağın alınması gerekli görülebilir. Enfeksiyon sebebi ile oluşan düşüşlerde ilaçlara ara verilmesi ya da aspirin, ağrı kesici gibi ilaçların kullanılmaması önerilebiliyor.