Kardeşler Arasında Kaç Yaş Fark Olmalı?
Aileleri uzun süre düşündüren konulardan biri de çocuklarının arasındaki ideal yaş farkıdır. Bir planlama doğrultusunda çocuk yapma kararı veren ailelerde bu ikilem daha sık yaşanıyor. Peki, ideal aş aralığı şeklinde bir kavram var mı? Araştırmalara bakılırsa, evet var. O da 2,5 yaş!
Özellikle Amerika’da aileler uzmanların önerilerini dikkate alıyor ve iki çocuk arasında 2,5 yaş farkı olmasını sağlıyor. Ancak elbette son karar ailelere ait! Bu konu mutlaka uyulması, dikkat edilmesi ya da uygulanması gereken bir husus değil.
En doğru kararı vermek için genel bir değerlendirme yapmak gerekiyor. Bunun için de anne babalara en büyük yardımı yapan, çocuklar arasında yaş farkının az olması yani 1 ila 3 yaş olmasının eksileri ve artılarının değerlendirilmesidir.
Kardeşler Arasında Yaş Farkının Az Olmasının İyi Yanları
- Yaş farkının az olması, çocukların arkadaş gibi büyümesini sağlar. Hem küçükken hem de büyüklerinde paylaşımları çok daha fazla olur.
- Çocuklar kıyafetlerden okul malzemelerine kadar her şeyi birlikte kullanabilirler. Bu durum paylaşımcı bir birey olarak yetişmelerine yardımcı olur.
- Aile birbirine daha sıkı kenetlenir. Çünkü yakın yaşlarda iki çocukla ilgilenmek çok zordur ve babalar da ister istemez, çocuklarıyla daha fazla ilgilenmek durumunda kalır. Bu da ailelerde birleştirici bir etki yapar.
- Yaş farkı 1,5 ve daha az ise büyük olan çocuk daha az kıskançlık duygusuna kapılır. Çünkü sahiplenme, alan belirleme gibi tepkisel davranışların henüz çok farkında değildir.
- Yaş farkının az olması her daim daha ekonomiktir. Örneğin çocukları kreşe göndermek yerine bir bakıcı ile anlaşılabilir. Bu da ekonomik külfeti azaltır.
Kardeşler Arasında Yaş Farkının Az Olmasının Kötü Yanları
- Ebeveynler günlük yaşantılarında oldukça zorlanır. Uykusuz geceler, emzirme sıkıntıları ve benzeri durumlar anne babanın oldukça zor yıllar geçirmelerine neden olur.
- Çocukların ardı ardına aynı eğitimlerden geçmek durumunda olması, kardeşler arasında soruna neden olabilir. Büyük çocuk tuvalet eğitimini tamamlamıştır ancak küçüğe tuvalet eğitimi verilmeye yeni başlanmıştır. Bu durum büyük çocuğun eğitiminde başa dönülmesine neden olabilir.
- Ebeveynler çocuklarla ayrı ayrı ilgilenemez. Her durumda aynı anda iki çocukla da ilgilenilmesi gerekir. Bu durum çocukların özel ilgi beklentisini arttırabilir.
- Dışarıya çıkılması gerektiğinde iki çocuğun da hazırlanması uzun sürebilir. Aynı anda iki çocuğun da tuvalete götürülmesi, giydirilmesi ve karınlarının doyurulması gerekir. Bu da her daim dışarıya çıkma planlarına uyulmasına engel olabilir.
- Çocuklar birbirlerinin psikolojisinden etkilenirler. Yaşlarının yakın olması bu etkileşimi daha da kuvvetlendirir. Çocukların birinin huysuzluk dönemine girmesi, diğerinin de girmesine neden olabilir. Oysa yaş farkı büyüdükçe, çocukların birbirinden duygusal anlamdaki etkileşimi azalır.
- Yaşların yakın olması rekabeti de arttırır. Ailelerin, kardeşler arasındaki kıskançlık konusunda maksimum düzeyde dikkatli davranması, artık bir zorunluluk halini alır.