Kolposkopi Nedir?
Rahim ağzında oluşan bazı hücre değişiklikleri sonucunda meydana gelen kanser şüphesini kontrol etmek amacı ile yapılan işlemdir. Kolposkopi işlemi, kolposkop adı verilen ve tasarımı gereği kendiliğinden ışık saçan bir büyüteç benzeri alet ile yapılır. Günümüzde kadın doğum uzmanları tarafından çıplak gözle yapılan normal jinekolojik muayene de görülemeyen bölgeler bu sayede daha büyük ve daha net görülür.
Kolposkopiden önce detaylı incelemeler yapıldıktan sonra herhangi bir sorun görülmemesi durumunda bu işlem yapılır. Kolposkopi işlemi jinekolojik muayeneye benzer şekilde hastanın masaya sırt üstü yatırılması ile başlar. Daha sonra muayene için gerekli olan kolposkop aleti vajinaya yerleştirilir ve rahim ağzının daha rahat görülmesi sağlanır. Daha sonra rahim ağzına sürülen tuzlu su ile vajinal akıntılar temizlenir. Bu işlem de tamamlandıktan sonra rahim ağzı özel bir sıvı ile ıslatılır. Bunun nedeni ise rahim ağzında sorunlu dokunun ortaya çıkmasıdır.
Bu sıvı sayesinde sorunlu olan dokular beyaz rengine dönüşür ve uzman doktor tarafından bu bölgeler daha detaylı şekilde incelenerek sorunlar çözülmeye çalışılır. Kolposkopi işlemi korkulacak bir durum değildir ve genellikle en fazla 20 ya da 30 dakika sürer.
Niçin Kolposkopi Yapılır?
Günümüzde Kolposkopi işlemi, rahim ağzında meydana gelen hücre değişimleri sonrasında kanser riskinin olup olmadığını teşhis etmek için yapılır.
Kolposkopi Niçin Önemlidir?
Bu işlem sayesinde rahim ağzı kanseri daha erken teşhis edilir ve tedavi edilir.
Kolposkopi Ağrılı mıdır?
Yapılan Kolposkopi işlemi sonrasında sorunlu dokuya rastlanması nedeni ile uzman doktor tarafından bu dokulardan biyopsi örneği alınabilir. Biyopsi sırasında hafif ağrı ve kramp hissedilebilir fakat dayanılmayacak ağrılar söz konusu olmaz. Ağrıyı en hafife indirmeniz için işlem sırasında kendinizi kasmamanız ve derin nefes almanız etkili olabilir.
Kolposkopiye Nasıl Hazırlanmalıyım?
Kolposkopi işlemi yapılacak olan hastanın idrar torbasını ve bağırsaklarını boşaltması daha rahatlatıcı olabilir. Bunun yanı sıra 24 saat öncesinde cinsel ilişkide bulunulmamasında fayda var.
Kolposkopiye Çocuk Sahibi Olmami Etkiler mi?
Kolposkopi işlemi çocuk sahibi olmayı etkilemez. Uzman doktor tarafından alınan doku çok küçük olacağından çocuk olma şansını azaltmaz ya da yok etmez.
Kalposkopiden Sonra Kanama Olur mu?
İşlem sonrasında leke şeklinde koyu bir vajinal kanama olabilir ve en az iki gün bu durum süreklilik gösterebilir. Kanamanın artması ya da uzun sürmesi sonucunda kesinlikle doktora başvurmalısınız.
Kolposkopi Sonrası Tampon Kullanılabilir mi?
Hayır. Kolposkopi sonrasında en az 1 hafta tampon kullanılmamalıdır. Kullanılacağı durumlarda ise doktora başvurulmasında fayda var.
Doktorumu Ne Zaman Aramalıyım
İşlem sonrasında aşırı kanamanın ve ağrının olması durumlarında vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra ateş, titreme ya da buna benzer belirtilerin ortaya çıkması ile de doktora başvurulması gerekir.