Lohusalık
-
Lohusa Kadın Hakkında Merak Edilen Sorulara Cevaplar
-
Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman Düşer?
-
Süt Rekabeti
-
Philips Avent Göğüs Kalkanı Yorum
-
Lohusa Anneye Asla Söylenmeyecek Sözler
-
Hamilelikten Sonra Korse Kullanımı
-
Doğum Sonrası Duygusal Durum Değişikliği
-
Doğum Sonrası Hijyen
-
Lohusalık Kanaması ve Rahim Küçülmesi
-
13 Maddede Lohusalık Nedir?
-
Doğum Sonrası Egzersiz ve Jimnastik
-
Hamilelik Sonrası Depresyon
-
Hamilelik Kilolarından Kurtulmak
-
Düşük Yapan Kadın Lohusa Sayılır mı?
-
Emzirme Döneminde Göğüs Bakımı ve Meme Temizliği
Lohusalık dönemi, doğumun hemen arkasından gelen ve 6 hafta boyunca süren vücudun toparlanma sürecidir. Bu dönemde eski sağlığınıza ve direncinize kavuşabilmeniz için dikkatli olmanız gereklidir. Lohusalık döneminde eskisi kadar özgür olamazsınız. Çünkü artık bir bebeğiniz olduğu için 6 hafta boyunca kendinize de bakmakla sorumlu olduğunuz için zaman sıkıntısı yaşayabilirsiniz.
Doğumdan sonraki dönemde çok ciddi sıkıntılar yaşamaya başlayabilirsiniz. Sık sık tansiyon kontrollerinizi yaptırmalı ve kanamalarınızı kontrol altına almalısınız. Doğum sırasında aldığınız ve sancılarınızı dindiren ilaçlar tansiyonunuzu yükseltmiş olabilir. Lohusalık döneminde ayrıca mide bulantısı ve kusma da yaşayabilirsiniz.
Erken dönemdeki lohusallıkta en sık görülen sıkıntı kanamadır. Normal doğumdan 500 mililitre fazlası kanama anormal olarak algılanır. Atoni doğum sonrası rahmin kasılmasından dolayı açık olan damarların kapanmaması durumdur. Hayatınızı tehlikeye atabilecek bu durum ortadan geçmezse kısa süre içinde aşırı kan kaybetmeye başlayabilirsiniz.
Enfeksiyon ise bu dönemde göreceğiniz bir diğer problemdir. Enfeksiyon riski yüksek olacağı için rahim içinde iltihaplanmalar görebilirsiniz.
Lohusalık Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelik döneminizde gösterdiğiniz hassasiyeti lohusalık dönemi boyunca da göstermelisiniz. Sürekli olarak yataktan çıkmadan istirahat etmeniz bir süre sonra zararlı bir hale geleceğinden dolayı arada bir yataktan kalkarak dolaşmalı ve vücudunuzu biraz hareketlendirmelisiniz.
Doktorunuzun sizi doğumdan 6 hafta sonra çağırdığı kontrol esnasında eğer vücudunuzda lohusalık döneminin belirtileri var ise bunu doktorunuza açık ve net bir şekilde belirtmelisiniz.
Lohusalık dönemi çok erken, erken ve geç olarak 3 ayrı döneme ayrılmıştır. Çok erken lohusalık dönemi doğum sonrası ilk 24 saati, erken lohusalık ilk 1 haftayı, geç lohusalık ise geri kalan dönemleri simgeler. Üreme organları 6 hafta sonrasında normal haline döner ve emzirme yapmayan anneler bu dönem sonunda düzenli adet görmeye tekrar başlarlar.