Lyme Hastalığı Hakkında Merak Edilenler
Lyme hastalığı aslında kenelerin insanları ısırması nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu keneler taşıdıkları bakteriyi bu yolla insanlara bulaştırıyor. Bakteri cilt yarasına sebebiyet verdiğinden hastalık kendini net bir şekilde belli ediyor. Kenelerin en çok saçlı deriye ve kasığa tutunma eğiliminde olduğu da anlaşıldı.
(Keneler tarafından bulaştırılan bakterinin adı Borrelia Burgdorferi.)
Lyme Hastalığı Belirtileri Neler?
Bu hastalık en çok grip ile karıştırılıyor. Bakterinin vücuda bulaşmasının ardından 4 ila 6 haftada semptomlar ciddi bir biçimde kendini göstermeye başlıyor.
Lyme belirtileri ise şöyle:
- Isırılan yerin etrafında şişme
- Genel ağrı
- Isırılan yerde 1 ay boyunca inmeyen şişlik
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Titreme
- Yüksek ateş
- Göz çevresinde şişme
- Konjonktivit
- Testislerde şişme
- Boğazda ağrı
- Kuru öksürük
(Hastalık tedavi edilmezse, aylar sonra kalp anomalisi ve ciddi eklem ağrıları da görülür.)
Lyme Bulaşıcı mı?
Lyme bulaşıcı mı sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Bu hastalık insandan insana bulaşmıyor. Ancak hamile bir kadının kene tarafından ısırılması durumunda plesanta yoluyla bebeğe geçebildiği bilgisini de aktaralım. Hastalık sadece insanlarda değil kedi ve köpeklerde de görülebiliyor. Genellikle kenelerden bulaşıyor olsa da sivrisinek ve pireler aracılığı ile de bu bakteri bulaşabilir.
(Lyme tedavi edilmezse ölüme yol açabiliyor!)
Lyme Nasıl Tedavi Edilir?
Lyme tedavisi öncesinde hastalığa tanı konması gerekiyor. Bunun için de laboratuvar ortamında test yapılmasına ihtiyaç duyulur. Testte kandaki antikorlar tespit edilir. Doktor tarafından ihtiyaç duyulması halinde beyin-omurilik sıvısının incelenmesine de gereksinim duyulabilir. Ayrıca doktor emin olmak için bir süre beklendikten sonra yeniden kan testi yapılmasını da isteyebilir. Tedavi ise uzun süreli antibiyotik kullanımı şeklinde yapılır. Elbette uzun süreli antibiyotik kullanımı vücudu yorabiliyor. Bazı hastalarda da koldan enjeksiyon yöntemi ile tedavi uygulanabilir. Lyme hastalığıyla ilgili belki de tek olumlu durum, tedavinin hamilelik döneminde de yapılabiliyor olmasıdır.