Mama Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek maması hazırlamak için profesyonel bir anne olmanız gerekmiyor. Siz de gayet rahat bir şekilde bebeğiniz için farklı gıdalarla farklı mamalar hazırlayabilirsiniz. Ancak bazı hususlara da çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bu hususları sizler için derledik. Eğer önerilerimize ve uyarılarımıza kulak verirseniz bebeğinize zarar vermeden beslenmesini mamalarla sürdürebilirsiniz.

Bebeğiniz için mama hazırlarken dikkat etmeniz gereken hususları sizlere A’dan Z’ye aktaracağız. Ancak öncesinde bir uyarıda bulunmak isteriz. Bebeğinize 6 aydan önce evde hazırladığınız mamalarla beslemeye başlamayın! Çünkü mama için sindirim sistemlerinin belirli bir gelişime sahip olması gerekir. Bu süreden önce evde mama hazırlayıp vermeniz sağlık sorunlarına yol açabilir.

Eğer 6 aydan önce sütünüz kesilirse hazır bebek mamaları ile bebeğinizi beslemeli ve bu beslenme düzeni eşliğinde 6 ayın dolmasını beklemelisiniz. Bu sürenin sonunda evde mama hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Bebek Maması Hazırlarken Dikkat Ediecekler

Bebek Maması Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

  • Bebeğinize mama hazırlarken kullanacağınız tüm kapları, kaşık ve çatalları çok iyi yıkamalı, hijyenik bir ortamda saklamalısınız. Dezenfekte etmek için asla çamaşır suyu kullanmayın. Bir kap içerisinde kaynar suda bekletirseniz tüm mikroplar ölecektir.
     
  • Mama içerisine su eklemeniz gerekirse, önce suyu kaynatıp ılıtmalısınız. Bebeğinize asla musluktan direk olarak su vermeyin, mamasına eklemeyin.
     
  • Mamaya ekleyeceğiniz sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın. İçerisinde küçük taşların olabileceğini göz önünde bulundurarak itina ile inceleyin.
     
  • Metal rende kullanmayın. Çok daha küçük parçalar halinde rendeleme işlemi yapabileceğiniz cam rendeleri tercih edin. Cam rende gıdaların besin değeri kaybına uğramasını önler. 
     
  • Mamaya geçiş aşamasında çok az miktarda meme verin. İlk olarak sebze veya meyve püresi, muhallebi, yoğurt gibi sindirimi kolay mamalar hazırlayın.
     
  • Bebeğinizin şekere ihtiyacı yok! Hangi mamayı hazırlıyor olursanız olun mamaya asla şeker veya tatlandırıcı eklemeyin! Aksi halde bebeğiniz tatlı alışkanlığına sahip olur ve fazla kilo problemi ile beraber insülin direnci gibi pek çok rahatsızlık yaşar.
     
  • Her yeni mamayı bebeğinize kaşıkla çok az miktarda verin ve en az bir gün bekleyin. Bebeğinizin bazı gıdalara alerjisi olabilir ve mama içerisinde bu gıda olabilir.
     
  • Mamayı bebeğinizin karnı açken verirseniz sonraki süreçte de severek yiyecektir.
     
  • Ek gıdaya yeni başladığınız dönemde asla aynı gün içerisinde bebeğinize iki farklı mama vermeyin. Her bir mama tek tek verilmelidir. EK gıdaya alıştıktan sonra her öğünde bebeğinize farklı mamalar verebilirsiniz.
     
  • Her yeni mama için en az 3 gün bekleyin. Aynı dönemde bebeğinize çok farklı mamalar verirseniz sindirim sorunları yaşayacaktır.
     
  • Tıpkı şeker gibi bebeğinizin tuza da ihtiyacı yok! 1 yaşına gelene dek mamaya asla tuz eklemeyin. Eğer çok az da olsa mamaya tuz eklerseniz bebeğinizin böbreğinde çok ciddi sorunların oluşmasına neden olursunuz.