Menopoz Dönemi Yaşanan Sıkıntılar Nelerdir?
Menopoz dönemi vücudun hormon metabolizmasında çok ani ve büyük değişimlerin meydana geldiği bir dönemdir. Bu değişimden neredeyse tüm organlar etkilenir. Elbette etkilenme bazı sıkıntıları da meydana getirir. İleri yaşlarda menopoz dönemi yaşanan sıkıntılar neler sorusunun yanıtları arasında pek çok madde sayılabilir. Bu sıkıntıların hangilerinin daha yoğun bir şekilde yaşandığı ise kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Ateş Basması
Menopoz döneminde yaşanan sıkıntılar arasında en çok etkileyenlerden biri ateş basması oluyor. Bunun nedeninin genellikle psikolojik olduğu düşünülse de aslında tamamen biyolojik bir değişimin sonucudur. Beynin hipotalamus bölgesi aynı zamanda vücudun ısı ayarlamasını yapar.
Menopoz döneminde vücuttaki östrojen düzeyi azalır. Östrojen beynin bu bölgesi için çok önemli olduğundan, azalması beyinde ısı algılama noktasının da düzenli çalışmasını engeller. Dolayısıyla menopoza giren kadınlar ortamı olduğundan daha sıcak ya da daha soğuk algılar ki genellikle bu daha sıcak algılama; ateş basması şeklinde olur.
Geceleri uykudan uyandıracak kadar güçlü olabilen ateş basmasına kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Kafein, baharat, alkol ve stres ateş basmalarını tetiklediği için tüm bunlardan uzak durmakta fayda olacaktır.
Uykusuzluk
Aslında menopoz döneminde uykusuzluğa direk olarak neden olabilecek bir vücut ya da hormon değişimi yaşanmaz. Uykusuzluğa neden olan özellikle geceleri artan ateş basmalarıdır. Ayrıca östrojen düzeyinin azalması da beyinde uyarıcı etkiler yapabilir. Bu uyarıcı etkiler uyku sürecinin azalması sonucunu doğurabilir.
Vücut Ağrıları
Vücudun çeşitli bölgelerinde sabit veya gezen ağrılar meydana gelebilir. Ağrıların en çok görüldüğü bölgeler boyun, eklem, sırt ve baş bölgesidir. Mevcut ağrılar da menopoz döneminde artabilir. Eğer bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkmadıysa ağrılar çok şiddetli olmaz. Doktora danışarak ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Vajinal Kuruluk
Bu dönemde yaşanan vajinal kuruluğun sorumlusu da yine azalan östrojen hormonudur. Vajinanın iç tabakasında incelmeye neden olur. Bu da kuruluğu beraberinde getirir. Östrojenin azalması vajinada bakteri ve virüslerin üremesini hızlandırır. Bu yüzden vajinal hijyene menopoz döneminde her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekir.
İdrar Problemleri
Menopoz döneminde kadınların en büyük şikayetlerinden biri de sık idrara çıkma isteği olur. Nadiren idrar tutamama problemleri de ortaya çıkabilir. Bunun nedeni yine vücutta azalan östrojen seviyesidir. Bu durum mesane zarının incelmesine neden olur ve idrar ile ilgili çeşitli sorunlar ortaya çıkar.
Cilt Problemleri
Östrojen düzeyinin azalması beraberinde kollajen ve cilt elastikiyetinin azalmasını da getirdiğinden çeşitli cilt problemleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda saç yapısında da incelme veya sönükleşme sorunlar da yaşanabilir. Menopoz döneminde vücuttaki istenmeyen tüylerde büyük bir azalma da görülür.
Kilo Problemleri
Hormon seviyelerinde hızlı değişimler meydana gelmesi, vücudun metabolizma hızının azalmasına neden olur. Dolayısıyla aynı miktarda günlük kalori alınıyor olmasına karşın kiloda bir artış meydana gelir. Kilo alamama sorunu yaşayan kadınlar dahi menopoz döneminde kilo alır. Özellikle bel çevresi ile göbek çevresinde yağlanma meydana gelir.
Kalp ve Damar Rahatsızlıkları
Kolesterol düzeyinin yükselmesi kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak menopoz döneminde kalp ve damar hastalıkları ile nadiren karşılaşıldığından her kadının bu sorunu hatta sıralanan tüm bu sorunları mutlaka yaşayacağından söz edilemez.
Psikolojik Problemler
Aşır stres, aşırı sinirlilik hali, sürekli bir gerginlik menopoz döneminin en çok şikayet edilen psikolojik sonuçlarından biridir. Menopoza psikolojik olarak hazırlıklı olmak bu sorunların daha hafif yaşanmasını sağlayabilir.