Mükemmeliyetçi Anne - Baba Olmak
Çocuklarınızın kişiliğini belirlemede anne ve baba olarak sizin rolünüz çok büyüktür. Çünkü bireyler çocukluk döneminde edindiği bilgileri, becerileri ve deneyimleri birer basamak olarak kullanarak yetişkinliğe adım atarlar. Yetişkinlik döneminde de yaşamı nasıl algıladıkları ve nasıl kendi yaşamlarını şekillendirmeye çalışacaklarına bu bilgi, beceri ve deneyimler temel oluşturur. Çocuklara bu anlamda verilebilecek en büyük zararlardan biri de onları mükemmeliyetçi bir davranış biçimi çerçevesinde yetiştirmektir.
Siz Mükemmeliyetçi Bir Ebeveyn Misiniz?
Eğer çocuklarınızdan her zaman en doğru davranış biçimini sergilemesini bekliyorsanız, yaşamının her döneminde yüksek bir performans sergileyerek yaşıtlarından daha iyi olmasını istiyorsanız, çocuğunuzun hata yapmasına, sizin sözünüzden çıkmasına tahammül edemiyorsanız siz de maalesef mükemmeliyetçi bir ebeveynsiniz!
Elbette evde bazı kurallar ve bazı sınırlar olacaktır. Çocuğunuzun başta okul hayatı olmak üzere pek çok dönemde başarılı olması beklentiniz doğacaktır. Ancak önemli olan beklentilerinizi belirlerken çocuğunuzun kapasitesini de göz önünde bulundurmalısınız. Fakat asla çocuğunuz başarılı olduğunda onu daha çok seveceğinizi dile getirmemeli, böyle bir hisse kapılmasını sağlayacak davranışlar sergilememelisiniz.
Çocuğunuzu Takdir Edin Ama Sevginizle Değil!
Ebeveynler takdir ile sevgiyi birbirinden ayırmalıdır. Çocuğunuz başarılı olduğunda kesinlikle onu takdir etmelisiniz. Fakat başarılı olduğu için artık onu daha fazla sevdiğiniz şeklinde bir davranış biçimine sahip olmayın. Başarısız olsa da çocuğunuzu sevdiğinizi mutlaka belli edin.
Aslında mükemmeliyetçi davranış biçimi çocuklar çok küçük yaşlardayken de kendini belli eder. Bu davranış biçimine sahip ebeveynlerin evinde genellikle tüm eşyaların yeri bellidir ve değiştirilmemelidir. Evler çok temiz ve düzenlidir. Çocukların küçük bir değişiklik yapmasına dahi izin verilmez. Hatta çoğu ebeveyn bu durumda çocuğunu cezalandırır. Bu durum çocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkiler.
Oysa çocuklar da birer bireydir ve yaşadıkları evde bazı değişiklikler yapmak isteyebilirler. Örneğin oyuncaklarını dolabın üstüne değil altına yerleştirmek isteyebilirler. Her konuda onlara sınır çizmeniz kişiliklerini olumsuz etkiler. Tıpkı sizin gibi çocuğunuz da mükemmel bir insan değil ve olamaz. Kimse mükemmel değildir, bu fikre kendinizi alıştırmaya başlamalısınız.