Myom Nedir?
Uterus yani rahim bölgesindeki kas hücrelerinden beslenen ve çapları 1-15 cm arasında değişebilen iyi huylu tümörlere myom (miyom) adı verilir. Genital bölgede en sık rastlanan Uterus myomları özellikle 35 yaş ve üstü her 3 kadından birinde görülmektedir. Ancak araştırmalara göre çok küçük olan miyomlara hemen hemen her kadında rastlanılmaktadır.
Myomlar genellikle belirti vermedikleri için rutin kontroller sırasında ortaya çıkarlar. Kadınlık hormonu olan östrojen ile beslenen myomlar kadınların menopoz dönemine girmesiyle küçülmeye hatta kaybolmaya başlar. Yani, östrojen hormonunun fazla salgılandığı üreme çağlarında büyüme gösteren myomlar östrojen hormonunun az salgılandığı menopoz döneminde beslenmesini durdurarak küçülmeye başlar.
Myomlar uterus bölgesindeki konumlarına göre 3 gruba ayrılırlar:
Subseröz Myomlar
Kanama problemlerine yol açmayan ve rahmin dış bölgesine doğru büyüme gösteren myomlardır. Sık idrara çıkma, karın ve sırt bölgesinde ağrılar ve kabızlık gibi durumlar ile belirti gösterebilirler.
Submukoz Myomlar
Bu myom tipi en az rastlanan myom tipidir. Rahmin iç yüzüne doğru büyüdükleri için kanama problemlerine yol açarlar. Özellikle adet döneminin uzun sürmesi ve kan miktarının artmasıyla belirti verirler.
İntramural Myomlar
En sık rastlanılan myom tipi olan İntramural Myomlar yapısal olarak Submukoz myomlarla benzerlik gösterirler. Adet kanamalarında artış ve dönemin uzaması ve adet kanamalarındaki artış sebebiyle ortaya çıkan kansızlık bu myomların belirtilerindendir.
Myomların Tedavisi
En başarılı tedavi için uterus myomları rahim bölgesinin manyetik rezonans yani MR cihazı ile taranmalıdır. Ultrasonla bakılan rahim bölgesindeki bazı myomlar görülmeyebilir ya da myomların sadece bir kısmı görülebilir. Bu nedenle bölgenin MR ile incelenmesi gerekmektedir. Daha sonra myom büyüklüğü ve çeşidine göre gerektiği durumlarda cerrahi müdahale yapılmaktadır.