Normal Doğum Nedir?
Normal doğum hamilelik dönemi sonrasında ki doğum aşamasında, tamamen doğal akışın izlenerek, Anne adayının bebeğini doğurması işlemidir. Olağan koşullar da seyreden bir hamilelik ve doğum, sezaryenle yapılan doğumlara göre pek çok avantajlar taşımaktadır. Bununla birlikte her iki yönteminde kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Normal doğum avantajları nelerdir?
- Normal doğum sonrasında her şey yolunda gittiyse, annenin iyileşme süreci son derecehızlıdır.
- Doğum sonrasındaki altı saat içerisinde anneler ayağa kalkabilmektedirler.
- Doğum sonrası vücudun forma girmesi sezaryenle yapılan doğumlara göre çok daha kolay ve hızlı olur.
- Normal doğumlarda kanama oranı çok daha düşük olur.
Normal Doğum Neden Tercih Edilmelidir?
Normal doğum, doğal bir süreç olması sebebiyle ilk tercih olmalıdır. Normal doğum tercih eden anne adaylarına, bu tercih şansı mutlaka verilmelidir. Bununla birlikte hamileliğin 40. haftasına (bknz: Gebelikte 40. hafta) kadar uzman kontrolünde izlenen gebelik süreci doğrultusunda, normal doğumun bebeğe veya anneye zarar vermesi ihtimali bulunan durumlarda, normal doğumda ısrar etmek son derece yanlış bir durumdur. Annenin vücudunun bu doğum yöntemine uygun olmayan çeşitli yapısal sorunlarının olması ve bu durumun gebeliği izleyen uzmanlar tarafından tespit edilmesinden sonra normal doğum anne tarafından tercih edilse bile yaptırılmamalıdır.
Normal Doğum Ne Sürede Gerçekleşir?
Üç evreden oluşan normal doğum sürecinin ilk evresi tıp dilinde silinme ve açılma evresiolarak tanımlanır. Rahim ağzının silinme ve açılma sürecinin adı olan bu evrede, rahimin ağzı on santimetre genişliğinde açılmaktadır, bu dönem ilk doğum yapan annelerde 8 ile 12 saat, ikinci ve daha fazla doğum yapmış annelerde ise 6 ile 8 saat arasında bir süre almaktadır.
İkinci evre olan Atılma evresi, rahim ağzı açılmış olan annenin bebeği doğurması evresidir. Bu evre ilk defa doğum yapan annelerde 1 ile 2 saat, ikinci ve daha cok doğum yapmış annelerde, 2 dakika ile 30 dakika arasında sürmektedir.
Üçüncü evre olan Halas evresi ise plasentanın atıldığı dönemdir ve çok kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır.
Normal Doğum Sonrası Anne Neler Yaşar?
Normal doğumun ardından annenin iyileşmesi çok kolaydır. Normal koşullarda doğum sonrası bir gece hastanede kalan anne eve gidebilmektedir. Halk arasında kırkı çıkmakdeyimiyle de bilinen lohusalık dönemi 6 haftalık bir süreçtir. Bu altı haftalık süre içerisinde anne, hamileliğin oluşturduğu tüm etkilerden kurtularak, hamilelik öncesi dönemdeki sağlığına ve vücuduna kavuşmaktadır. Bu 6 haftalık dönem boyunca her annenin mutlaka her gün birkaç saat dışarıya çıkarak hava alması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Normal Doğumlarda Anestezi Yapılır mı?
Epidural anestezi olarak tanımlanan anestezi türü, normal doğumların konforlu olabilmesi ve annenin doğumun etkilerini en az şekilde hissetmesini sağlamak amacıyla sıkılıkla kullanılmakta olan bir yöntemdir. Lokal olarak yapılan bu anestezi, ıkınma hissini bozmadan ağrısız bir doğum şansı yaratarak, anne adaylarının konforlu bir doğum yapabilmesini sağlamaktadır.
Normal Doğum Video İzle
Aşağıda yer alan animasyon şeklinde hazırlanmış normal doğum videosunu izleyerek "normal doğum nasıl yapılır?" sorusuna biraz olsun yanıt bulabilirsiniz.