NST Nedir ve Nasıl Yapılır?
Son yıllarda bebeklerin anne karnındaki gelişimleri teknolojik cihazlar yardımı ile çok daha rahat bir şekilde yapılabiliyor. Gebelik takibinde kullanılan yöntemlerden biri de Non Stres Test (NST) olarak adlandırılır. NST hamileliğin son aylarında uygulanan bir yöntemdir. Bebeğin sağlığı hakkında fikir veren bu yöntem aynı zamanda doğum esnasında izlem amacıyla da kullanılabilir. NST yaklaşık olarak 20 dakika süren bir uygulamadır.
NST Ne İçin Yapılır?
NST uygulamasında “kardiyotokografi” ya da daha kısa adıyla “toko” olarak bilinen bir cihaz kullanılır. Bu cihaz yardımı ile bebeğin kalp atışlarının seyri, bebeğin anne karnındaki hareketleri ve aynı zamanda kasılmalar izlenir. Bu izlem sonunda bebeğin iyilik hali değerlendirilir.
Doğum sırasında da amaç aynıdır. Bebeğin kalp atışları, hareket edip etmediği, kasılmaların seyri kontrol altında tutulabilir ve bu sayede doğum daha sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.
NST Sancı Değerlendirme
Bu işlem sırasında anne adayının karnında bir kordon takılır. Anne adayının eline de bir buton verilir. Anne adayından bebeğin hareketini her hissettiğinde butona basması istenir. Bu sayede bebeğin kalp atım hızı, rahim içerisinde meydana gelen kasılmalar ve bebeğin kalp atımının bu kasılmalardan nasıl etkilendiği yani bebeğin verdiği tepkiler doktor tarafından değerlendirilir.
NST Bebeğe Zarar Verir mi?
NST anne karnındaki bebeğe hiçbir zarar vermez. Aksine eğer bebeğin bazı sağlık sorunları varsa erkenden bilgi alınmasını ve bu duruma bağlı olarak bebek için en iyi olan doğum şeklinin belirlenmesini sağlayabilir. Yani bebek için zararlı değil, aksine faydalı bir uygulamadır.
Gebeliğin 37. haftası geri kaldıktan sonra 40. haftasına kadar haftada bir bu uygulamanın yapılması, 40. haftadan sonra da 3 günde bir yapılması önerilir. NST öncesinde anne adayının karnının tok olması gerekir. Gebeliğin riskli olduğu durumlarda kadın doğum doktorları daha seyrek bir periyot ile Non Stres Testi yapılmasını da önerebilir.