Pap Smear Testi Nedir?
Son yıllarda önemi çok daha fazla anlaşılan pap smear testi kadınlara uygulanan ve rahim ağzı kanseri şüphesinin olup olmadığına dair veri elde edilmesini sağlayan bir tarama testidir. Rahim ağzından sürüntü numunesi alma yolu ile yapılan bu test herhangi bir ağrıya ya da acıya neden olmaz.
Pap Smear Testi Neden Yapılır?
Bu testin yapılmasının amacı rahim ağzı kanserine neden olan lezyonların önceden tespit edilebilmesi, bir anlamda erken tanı konabilmesidir. Uzun yıllar önce yalnızca çeşitli şüphelerin mevcudiyeti durumunda yapılan bu test, günümüzde tüm jinekolojik muayenelerin olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Bu sayede rahim ağzı kanserine dair erken tanı oranları da ciddi düzeyde yükseldi.
Pap Semar Testi Kimlere Yapılır?
Bu test tüm kadınlara uygulanır. Bir tarama testi olduğundan düzenli periyodik aralıklar ile testin tekrarlanması önerilir. Testin gerçekleştirilmesine başlanma dönemi olarak da cinsel yaşantı dikkate alınır. Tüm kadınlar cinsel yaşantıları başladığında mutlaka düzenli olarak pap smear testi de yaptırmalıdır.
Rahim Ağzı Kanseri Yüksek Risk Grubu
- Sigara içenler
- Partneri çok olan kadınlar
- Çok küçük yaşta cinsel deneyimini yaşamaya başlayan kadınlar
- Human papilloma virüs (HPV) enfeksiyonuna sahip olanlar
- Doğum kontrol hapı kullananlar
Pap Smear Testi Hangi Aralıklarla Yapılmalı?
İlk Test: İlk pap smear tarama testi cinsel yaşantının başlaması ile birlikte yapılmalı. Ancak cinsel yaşantıya bakılmaksızın, 18 yaşına gelmiş olan tüm kadınlar ilk tarama testini yaptırmalıdır.
Yüksek Risk Grubunda Bulunanlar: Rahim ağzı kanseri bakımından yüksek risk grubunda bulunanlar yılda bir defa mutlaka pap smear testini yaptırmalıdır.
Düşük Risk Grubunda Bulunanlar: İlk testi takiben yılda bir defa, 3 kez yaptırmalıdır. Bu sürenin sonunda 3 yılda bir pap smear testi yaptırılmalıdır.