Polip Nedir?
Polipler genellikle kadın üreme sistemi muayenelerinde karşımıza çıkar. Oysa polip vücudun sindirim sistemi veya solunum sisteminde de oluşabilir. Polipler iyi huylu tümörlerdir. Ancak gerçek bir tümörde bulunan özelliklerin tümü poliplerde bulunmaz. Örneğin genellikle bir nedene bağlı olarak ortaya çıkarlar. İltihap, alerjik reaksiyonlar veya uzun süren tahrişler, poliplere neden olabilir.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Polip Oluşur?
Sadece birkaç milimetre de olabilir, birkaç santimetre büyüklüğünde de olabilir. Dış görünümü bakımından sağlı veya sapsız olarak iki grupta değerlendirilen polipler en sık rahim boynu, rahim için, burun, gırtlak, mide ve kalın bağırsakta bulunur. Şayet birden fazla polip varsa bu durum “polipozis” olarak değerlendirilir.
Burunda Oluşan Polipler
Burun bölgesinde meydana gelen polipler gerçek tümör özelliklerini taşmaz. İltihap neticesinde oluşabilen burun polipleri aynı zamanda alerjik reaksiyonlar sonucunda da meydana gelebilir. Genellikle küçük çaplarda olan poliplerin üzeri solunum sistemi epiteliyle örtülür.
Gırtlakta Oluşan Polipler
Düğüm ya da yuvarlak şekillerde olabilen gırtlak polipleri saplı veya sapsız da olabilir. Genellikle bir santimetreden daha küçük ebatlardadır. Gırtlak poliplerinin üzeri genellikle ülserleşir. Sesini çok kullanan şarkıcılar, sunucular, seslendirme sanatçıları gibi meslek sahiplerinde daha fazla görülür. İlaç ile tedavi edilemeyen bu poliplerin tabanı ile beraber cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekir.
Sindirim Sisteminde Oluşan Polipler
Bu poliplerin yapısı daha farklıdır ve genellikle normal bir mukoza yapısındadırlar. Çok sayıda oluşmuş olmalarına şayet sapsız olmaları da eşlik ederse bu durum hasta için tehlike arz ediyor olabilir. Mutlaka uygun tedavi yöntemi ile yok edilmeleri gerekmektedir.
Midede Oluşan Polipler
Bu polipler de genellikle ince bağırsak mukozası ile üzeri örtülmüş olan poliplerdir. Çoğu zaman birden fazla oluşur. Mide kanseri bu yapıyı tetikleyebilir ve mide kanseri yaşayan hastalarda sıklıkla mide polipleri de oluşur.
Kalın Bağırsakta Oluşan Polipler
Kalın bağırsak poliplerinin oluşmasında genetik faktörlerin büyük rolünün olduğu anlaşılmıştır. Genellikle birden fazla sayıda ve sapsız şekilde oluşurlar. Derhal tedavi edilmeleri gerekir çünkü kalın bağırsak kanserine neden olabilirler. Hekimler bir santimetreden daha büyük olan polipleri cerrahi müdahale ile çıkarmayı tercih eder.
Rahim İçi ve Rahim Boynunda Oluşan Polipler
Bu polipler vücudun diğer bölgelerinde oluşan poliplerden daha büyük çapta olabilir. Tahrişe bağlı olarak üzerleri ülserleşebilir ve iltihap oluşabilir. Akıntı ve adet dönemi dışında kanamaların meydana gelmesi rahim içi poliplerin ya da rahim boynu poliplerinin en büyük belirtileridir. Kürtaj yöntemi ile yani rahim içerisinden kazınarak çıkarılırlar. Rahim boynunda oluşan polipler de yine cerrahi müdahale ile sapı kesilmesi suretiyle rahim içerisinden çıkarılır.