Rahim Ağzı Kanseri
Kadın üreme organlarında meydana gelen rahim ağzı kanseri, jinekolojik kanserler göz önünde bulundurulduğunda en sık rastlanan 2. kanserdir. Pap smear testlerinin yaygınlığının artması sayesinde rahim ağzı kanserinin azaldığı gözlemlenmiştir. Pap smear testi, rahim ağzı kanserlerini teşhis etmek ve enfeksiyonları incelemek için yapılan bir testtir. Erken tanının konduğu kanser hastaları daha erken yapılan tedavi sayesinde daha çabuk sağlıklarına kavuşur.
Rahim ağzı kanserinin de diğer vajinal kanserler gibi cinsel yolla bulaştığı tespit edilmiştir. Bunun nedeni ise 1842'de yapılan bir araştırmaya göre bu kanserin rahibelerde ortaya çıkmamasıdır. Bunun yanı sıra yine 1953’te yapılan başka bir araştırmaya göre de bu hastalığın hayat kadınlarında daha fazla meydana geldiğidir. Yapılan araştırmalar hastalığın cinsel yolla bulaştığı ihtimallerini güçlendirmiştir. Rahim ağzı kanserinin görülme yaş aralığı 20 ile 80’dir.
Rahim Kanseri Risk Faktörleri
Kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserinin başlıca nedenleri arasında 2 yaşından önce ilişkiye girmek ve sonrasında çok eşli bir cinsel hayat yaşamak yer alır. Bunun yanı sıra cinsel ilişki yaşanan ortamların sosyoekonomik olarak düşük düzeyde olması da enfeksiyon oluşma riskini arttırır.
Rahim ağzı kanserinin diğer nedenlerinde çok sayıda doğum yapmak, sigara içmek, C ve A vitaminin eksikliğini yaşamak, cinsel ilişki yaşanılan partnerin sünnetsiz olması ve hastanın bağışıklık sistemini baskılamasıdır. Bu nedenler her ne kadar rahim ağzı kanseri için işaret edilse de kanserin %90’nından fazlasının HPV ile meydana geldiği öne sürülür.
Serviks Kanseri Belirtileri
Diğer kanserlerin yanı sıra rahim ağzı
kanserinin belirtileri çok belirgin değildir ve kanserin oluşumunu belirten bulguları anlamak çok zordur. Ancak kanser yayılmaya ve ilerlemeye başladıkça adet kanamasının dışında ve cinsel ilişki sonrasında kanama görmek, ilişki sırasında ağrı çekmek ve artmış kasık ağrısı ile karşı karşıya kalmak hastalığın belirtileri arasındadır. Kadınların bu bulguları beklemeden doktora düzenli olarak kontrole gitmelerinde fayda görülür.
21 yaşını aştıktan itibaren cinsel hayatta aktif olan her kadının yılda bir kez kontrole gitmesi ve pap smear testini yatırması gerekir. Pap smear testinin sonuçlarında herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı durumda kolposkopi denilen testin yapılması istenebilir. Kolposkopi ile yapılan incelemeden sonra uzman doktor tarafından biopsi alınması uygun görülür.
Biopsi sonucunda kanser belirtilerinin ortaya çıkması sonrasında LEEP
adı verilen bir yöntemle, hastalıklı doku alınır. Bunun yanı sıra kriyoterapi ve lazer tedavisine de başvurulabilir. Rahim ağzı kanserinin son evresinde canlılığını yitiren doku nedeni ile kötü kokuların olduğu pis bir akıntı meydana gelir. Akıntının yanı sıra durmak bilmeyen kanamalar ile de karşılaşmak muhtemeldir. Hastalığın yayılımına bağlı olarak böbrek yetmezliğinin ortaya çıkması yapılan araştırmalar doğrultusunda saptanmıştır.
Rahim Kanseri (Serviks) Evreleme
Rahim ağzı kanserinin tedavisinin en iyi şekilde yapılması için hastalığı evresinin uzman doktor tarafından en iyi şekilde saptanması gerekir. Rahim ağzı kanseri için belirlenen evreleme 5 kademeye ayrılır. İlk evre 0’dır ve teşhis konulduğu anda hastalığın tedavisi daha kolay ilerleme kaydeder. Fakat son evre olan 4 kanserin en yayılmış evresidir ve tedaviler 0 evresindeki kadar olumlu sonuç vermeyebilir.
Rahim Kanseri Tedavi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser çeşididir. Uzman doktorlar tarafından öncü lezyonların yakalanmasından sonra kolposkopi adı verilen alet ile kanserin hangi alana yayıldığı ve ne derecede ilerlediği göz önüne serilir. Daha sonra belirli yakma, kesip alma ya da dondurma yöntemleri ile kanserli bölge sorunu çözülür.
Tedaviye başlanmadan önce evreleme yapılır ve bu evrelemede evre 2b ve üzerindeki hastalar ameliyat edilmez. Evrelere göre tedavi şekilleri şunlardır:
Evre 0: Rahim alınması (Konizasyon)
Evre 1a1: Lenf ve damar yayılımı olmadığı taktirde konizasyon
Evre 1a2-2a: Geniş ve radikal histerektomi
Evre 2b ve üstü: Radyoterapi