Rahim Şekli Tüp Bebek Tedavisinde Etkili mi?
Rahim şeklindeki bozukluklar da tüp bebek tedavisinde olumsuz sonuçların meydana gelmesine neden olur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cihan Kabukçu, bu konuda şöyle açıklama yaptı:
Kabukçu: Tüp bebek tedavisinin yaygınlaşmasına rağmen günümüzde pek çok çift hala çocuk sahibi olamadıklarından dolayı şikâyetçi olduklarını söyledi. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bazı yardımcı tedavileri de göz önünde bulundurmaları gerekir. Belirli sorunlar yüzünden tüp bebek tedavisinden olumlu sonuç alamayan hastaların ilk etapta bu problemleri ortadan kaldırmaları ve sonrasında tedaviye yeniden başlamaları gerekir.
Tüp bebek tedavisinin olumsuz sonuçlanmasının en büyük nedenlerinden biri de rahimdeki şekil bozukluklarıdır. Tedavinin ilk aşamasında bebeğin meydana gelmesini sağlayan embriyonun rahim iç zarına yuvalanması gerekir. Fakat rahimdeki şekil bozuklukları yüzünden embriyonun yerleşmesi gerçekleşmez. Birkaç kez yapılan tedavide olumsuz sonuç alındığında histeroskopi yöntemine başvurulmalıdır. Bu yöntem sayesinde embriyonun yerleşeceği alanı doğrudan görülmesini sağlayan endoskopik bir işlem sayesinde incelenir.
Rahimde Tespit Edilen Anormalikler için Ne Yapılmalıdır?
Rahim içinde yapılan incelemenin sonucunda miyom, polip ve yapışıklık gibi sorunlar tespit edilir. Bunun yanı sıra tanısı konulan rahim bozukluğu ve diğer sorunların tedavisi de tüp bebek ile eş zamanda uygulanmalıdır. Rahim içinde gerçekleşen yapışıklık ve darlıklara Serviks denir. Serviks yüzünden embriyo transferi çoğu zaman başarısız olur ve transfer işlemi sırasında kanamanın meydana gelmesi de tedavinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.
Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce tedaviyi uygulayacak olan doktorun oluşabilecek bu sorunlara karşı ilk etapta detaylı testler yapması gerekir. Serviks’in yanı sıra bazı hastalarda meydana gelen hidrosalfinks adı verilen tüp genişlemesi ve içinde sıvı toplanması sorununun bulunması durumunda bunlar tedavi öncesinde alınmalı ve bu şekilde daha sağlıklı olarak tedaviye başlanmalıdır.
Yapılan tüm tedavilere rağmen sonucun başarısız olması durumunda ise rahim iç boşluğunda sorun işgal etmese de miyomların cerrahi operasyon ile alınması gerekir. Tüp bebek tedavisinde en önemli aşamalardan biri de yumurtaların gelişmesidir. Yumurtanın gelişmediği durumlarda kimi zaman ilaç kimi zamanda ilaçsız şekilde yumurta gelişimi sağlanır.
Yumurtaların gelişmediği anne adaylarında, ilaçlara karşı çok fazla hassasiyetin olması durumlarında ilaçsız tedavi uygulanır. Buna IVM denir. Fakat ilaca karşı hassas olmayan anne adaylarında ise ilaçlı tedavi yöntemi uygulanır. Fakat bilinmesi gereken bir durum var ki, ilaç tedavisi uygulanan tedavilerde daha fazla olumlu sonuç alınır. IVM yönteminin en büyük avantajı daha az ilaç kullanılması sayesinde maliyetinin daha düşük olmasıdır.
İlaç kullanılsa bile olumlu sonuç alınmayan hastalarda Naturel Siklus yani doğal yoldan yumurta elde edilmeye çalışılır. Olgunlaşan yumurtaların çatlama evresine gelmeden alınması sayesinde daha sağlıklı şekilde yumurta elde edilir.
Preimplantasyon Genetik Tanı – PGT
Uzun çabalara rağmen tekrarlayan tüp bebek tedavilerinde anne ve baba adaylarının kromozom anormalliklerine karşı detaylı bir incelemeden geçmesi gerekir. Anne ve baba adayları tamamen sağlıklı olsa bile kromozom bozukluklarından dolayı başarısızlık ile karşılaşabilirler. Kromozom anormalliklerinin saptandığı kişilerin embriyolarında genetik bozuklular meydana gelir. Bu gibi durumlarda Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) testi yapılır. Bu sayede sorunsuz ve sağlıklı olan embriyo tespit edilerek rahim içerisine yerleştirilir.
Uzun süre zarflarında tüp bebek tedavisi
ile uğraşan anne ve babaların yeni çıkan her tekniğe kesin gözüyle bakmamaları gerekir. Deneysel aşamada olan tedavilerde her zaman olumlu sonuç alınacağına dair kesin bir gerekçe yoktur.