Şeker Yüklemesi Hakkında 4 Gerçek
Gebeliğin 24. Haftası ile 28. Haftası arasında anne adaylarına yapılan şeker yüklemesi testi, son yıllarda akılları bir hayli karıştırdı. Bu testin bebeğe zarar verdiği yönünde ortaya atılan iddialar, anne adaylarının da OGTT yani şeker yüklemesi testine sıcak bakmamasına neden olabiliyor. Peki, OGTT testi gerçekten bebeğe zarar veriyor mu?
İşte şeker yüklemesi testine dair gerçekler!
1- Şeker Yüklemesi Testi Bebeğe Zarar Veriyor mu?
Oral Glukoz Tolerans Testi ne adayına ne de bebeğe hiçbir zarar vermez. Bu yönde daha önce çok sayıda klinik testler ve incelemeler yapıldı. Şeker yüklemesi testinin bebeğe zarar vermediği anlaşıldığı için bu testin anne adaylarına yapılmasında da herhangi bir sakınca görülmüyor.
2- Şeker Yüklemesi Testinde Anne Adayına Çok Fazla Şeker Yükleniyor mu?
OGTT testinin 3 farklı formu var. 50 gr, 75 gr ve 100 gr şeklinde 3 farklı test yapılır. Bu testler esnasında anne adayına 50 gr, 75 gr ve 100 gr şeker yüklenir. İşte kilit soru; bu şeker miktarı fazla mı? Bir bardak kolada yaklaşık 30 gr şeker bulunuyor. Gün içerisinde tüketilen pek çok yiyecek ve içecekte de şeker mevcut. Gebelik döneminde anne adayına maksimum 100 gr şeker yüklenir. Yani ortalama 3 bardak kola içildiğinde alınan şeker miktarı verilir. Bu miktarın anne adayına ya da bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Zaten gün içerisinde farkında olmadan çok daha fazla şeker alınabiliyor.
3- Şeker Yüklemesi Testinin Yan Etkisi Var mı?
50 gr şeker yüklemesi testi tok karnına yapılır. Ancak 75 gr ve 100 gr şeker yüklemesi testi aç karnına, sabah saatlerinde yapılır. Aç karnına şekerli su içen anne adaylarının midesi hafif bulanabilir. Şeker yüklemesi testinin mide bulantısı haricinde başka hiçbir yan etkisi yok.
4- Şeker Yüklemesi Testi Neden Yapılıyor?
Bu test ile annenin karbonhidrat metabolizmasının bozuk olup olmadığı anlaşılır. Bu açıdan son derece önemli ve gerekli bir test! Annenin karbonhidrat metabolizması bozuksa annenin beslenme ile aldığı şeker direk bebeğe geçebilir ve bu durum ölümle dahi sonuçlanabilir. Test yapıldığında erken bir tarihte önlem almak ve tedaviye ya da uygun bir diyete başlamak mümkün olabiliyor.