Servikal Yetmezlik ve Servikal Serklaj
Servikal Yetmezlik Nedir?
Rahim ağzı elastik yapıya sahip olan bir bölgedir. Açılan, kısalan, inceleyen ve yumuşayan yapıdadır. Bebeğiniz doğum esnasında doğum kanallarından bu yapı sayesinde geçebilmektedir. Bazı durumlarda serviks hamilelik sırasında erken açılır veya normalden daha kısa yapıya sahiptir. Bu durum hamilelik esnasında sorunlara sebep olabilmektedir.
Gebelikte 3. aydan sonra ortaya çıkan ve rahim ağzının olması gereken açıklıktan daha geniş olması durumunda ağırlaşan ve bebeği taşıyamamaya başlanmasıyla meydana gelir. Hamileliğin 18. ve 24. haftaları arasında servikal yetmezlik söz konusu olduğu zaman doğum yapılır. Hastalık sebebiyle yapılan doğumlar erken doğumlar ile karşılaştırılmamalıdır. Erken doğumlar genellikle 26. haftadan sonra gerçekleştirilmektedir.
Servikal Yetmezlik Neden Olur?
Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte aşağıdaki sebeplerden dolay olabilmektedir;
- Rahimde yer alan miyom ve poliplerin çıkartılmasıyla rahim ağzı genişlemesi
- Doğumda rahim ağzı yırtılması
- Forseps ya da vakumla yapılan doğumlar
- Birden fazla doğum yapmak
- İleri haftalardaki gebeliklerde uygulanan kürtaj işlemleri
- Travma öyküleri
- Kollajen bozuklukları
- Uterus ve serviksin doğumsal anomalileri
- Rahim ağzındaki zedelenmeler
Serklaj Nedir ve Kimlere Uygulanabilir?
Servikal yetmezlik yani rahim ağzı yetmezliği ortaya çıktığı zaman cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahaleye tıp dilinde serklaj adı verilmektedir. Serklaj yaptıranlar tedavi sonrasında iyileşebilmektedir. Serklaj yaptırıp doğum yapanlar arasında herhangi bir soruna denk gelinmemiştir.
Ancak serklaj ne kadar dayanır ve serklaj dikişi alınırken acırmı gibi sorular sık sık gündeme gelmektedir. Serklaj sonrası enfeksiyon belirtileri ya da serklaj ipi ile ilgili sorunlar yaşandığı zaman mutlaka profesyonel destek alınması gerekmektedir.
Serklaj tedavisi 5 ile 10 dakikalık kısa bir sürede uygulanabilmektedir. Rahim ağzı ve vajina anestezik sıvı yardımıyla temizlenir ve rahim ağzı dikilir. İşlemler tamamlandıktan sonra hafif kanamalar ortaya çıkabilir. Bu durum tamamen doğaldır. 37. haftada dikişler alınır ve doğum bekleme aşamasına geçiş yapılır.