Su Çiçeği Nedir?
Su çiçeği hastalığı genellikle çocuklarda görülür. Bu rahatsızlığa neden olan varisella zoster adlı bulaşıcı bir virüstür. Varisella virüsü hastalığın ilk evresi olarak ortaya çıkar ve bu da çocukluk çağında görülmesidir. Su çiçeği hastalığına neden olan bu virüs daha önce suçiçeği geçirmiş olan bireylerin ihtiyarlık döneminde ortaya çıkabilir.
Ülkemizde su çiçeği hastalığı görülen kişilerin % 95’i 15 yaşın altındadır. Geri kalan % 5’i ise 50 yaş üstündedir. Çok sık görülen bu rahatsızlık genellikle çok ağır belirtiler ile ortaya çıkmaz. Ancak belirtiler de net olarak anlaşılabildiği için kolaylıkla tanı konabilir ve hemen tedavi aşamasına geçirebilir.
Su Çiçeği Belirtileri Neler?
- Yüksek ateş
- Halsizlik
- Karın ağrısı
- Şiddetli ve uzun süreli kaşıntı
- Cilt döküntüleri ve sivilceler
- Baş ağrısı
Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?
Hastalık 2 ila 2,5 hafta kuluçka dönemi sonrasında belirti vermeye başlar. Su çiçeğine neden olan virüs son derece güçlüdür. İnanılmaz bir hızla çoğalır ve havada dahi birkaç saat canlı kalabilir. Virüsü taşıyan birinin hapşırması ya da öksürmesi, virüsün havaya karışmasını sağlar.
Aynı havayı teneffüs eden kişiye bu virüs kolaylıkla bulaşır. Virüsün bulaştığı kişi 4 – 5 gün hiçbir belirti ya da rahatsızlık hissetmez. Çünkü virüs bu sürede üst solunum yollarına ve lenf bezlerine yerleşiyordur.
Bu bölgeye yerleşerek çoğalmaya başlar ve bir hafta tamamlandığında artık karaciğer ile dalak organlarına dahi ulaşmış olur. 2 hafta tamamlandığında virüs kuluçka döneminden çıkarak aktifleşmeye başlar. İlk belirtiler halsizlik, baş ağrısı ve karın ağrısı olur.
Su Çiçeği Ne Kadar Sürede Geçer?
Bu hastalık maksimum 10 günde geçer. Ancak tedaviye hemen başlanması gerekir. Erken teşhis durumunda vücudun söz konusu virüsten arınması sadece 5 gün dahi sürebilir. Tedavi için anti-viral ilaçlar kullanılmaz. Sadece ateş kontrol altında tutulur ve derideki döküntüler ile sivilcelerin mikrop kapmasını önlemek amacıyla solüsyon kullanılır.