Toksik Şok Sendromu Ne Demek?
Staphylococcus Aureus adı verilen bakteriden kaynaklı bir hastalık olan toksik şok sendromu kadınların yaklaşık olarak %6’sında görülür ve ani bir şekilde gelişir. Bu bakteri kadınların yüzde altısında bulunsa da, ancak %2’sinde belirgin bir şekilde sorun oluşturur. Staphylococcus Aureus adı verilen bakterinin oluşmasının regl sürecinde kullanılan tamponla ilişkisi bulunur.
Toksik Şok Sendromunun Belirtileri
- 38.9 civarında seyreden yüksek ateş
- Vücutta yaygın olarak görülen döküntü
- Ani tansiyon düşüklüğü
- Deride 1-2 haftalık bir süreçte döküntü meydana gelmesi
- Kaslarsa ağrı
- Kusma ve ishal gibi sindirim bozuklukları
- Karaciğer enzim bozukluğu
- Böbrek fonksiyonlarında zayıflamaların meydana gelmesi
- Bilinç bozukluklarının oluşması
Toksin Şok Sendromu Tanısı ve Tedavisi
Toksik şok sendromu tanısı vajinadan alınan örneklerle Staphylococcus Aureus adlı bakterinin gösterilmesi sonucunda konur.
Hastalığın tedavisine başlamadan önce vajinal tampon kullanılıyorsa çıkartılması gerekir. Hastanın hastaneye yatışı gerçekleştirilmeli ve kan basıncının kontrol edilmesi için bol sıvı verilmesi sağlanmalıdır. Bu sırada bakterinin öldürülmesi için de uygun antibiyotik tespit edilerek ilaç tedavisine başlanır. Hastaya bağlı olarak ek tedaviler de gerekebilir.
Toksik Şok Sendromuna Karşı Önlemler
Hangi yaşta olursa olsun toksik şok sendromuna karşı bayanların regl sürecinde uzun süreli olarak tampon kullanmaması önerilir. Özellikle gece boyunca tampon kullanmamaya dikkat edilmeli. Vajina içi korunma
araçlarının kullanılması da Staphylococcus Aureus bakterisinin oluşmasına neden olabilir. Bunlardan kaçınırken doğum sonrasındaki dönemde de tampon kullanmamaya dikkat edilmeli. Özellikle toksik şok sendromu geçiren bayanların tekrar tampon kullanmaktan kaçınmaları gerekir, zira hastalık kolaylıkla tekrarlayabilir.