Toksoplazma Hastalığı Nedir?
Toksoplazma hastalığının halk arasındaki adı dahi kedi hastalığıdır. Oysa hamile kadınlarda görülen bu hastalığın kedilerle hiçbir ilgisi yok! Bu şehir efsanesi, hamile olduğunu öğrenen kadınların hamilelik boyunca kedilerden uzak durmasına, hatta evinde beslediği kedisini dahi başkalarına vermesine neden oluyor. Oysa toksoplazma hastalığı sanıldığı gibi kedilerden geçmiyor. Şimdi şehir efsanelerini, yalan yanlış bilgileri ve saçma inanışları bir kenara bırakıp, bilime kulak verelim. İşte her yönüyle toksoplazma hastalığı ve bu hastalığa dair gerçek bilgiler!
Toksoplazmozis Hastalığı Nedir?
Bu hastalık “toksoplazmozis toxoplasma gondii” parazitin insan vücuduna yerleşerek neden olduğu enfeksiyondur. Bu parazit 1908 yılında bir kemirgende saptandı ve böylece ilk defa görüldüğü yer de Afrika olarak kayıtlara geçti. Bu parazit insanlara nasıl bulaşıyorsa omurgalı canlılara da bulaşıyor. Ancak insanlara sadece ağız yolundan geçiyor.
Hamilelikte Hastalıktan Korkup Kedinizden Ayrılmayın!
Şayet evinizde fare yoksa evde beslediğiniz kedinin bu paraziti kapması mümkün değil demektir. Eğer kedinizde bu parazit görüldüyse dahi yüksek olasılıkla paraziti siz dışarıdan kapmış ve evinize siz taşımışsınızdır. Kedinize bulaştıran da siz ya da evin diğer üyeleridir. Çünkü kedilere bu parazitin geçmesi için, paraziti taşıyan bir kemirgeni canlı olarak yemesi gerekiyor.
Toksoplazma Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Diyelim ki paraziti taşıyan bir fare evinize girdi ve kediniz de bu fareyi canlı olarak yedi. Bu durumda kediniz 2-3 hafta süreyle dışkısı ile paraziti dışarı atar. Bu sürenin sonunda kedinizin dışkısında artık parazit olmaz. Bu dışkı sizin ağzınız ile temas etmediği sürece parazitin size bulaşması mümkün değildir.
Gelelim sokak kedilerine… Sokak kedileri çok erken dönemde bu paraziti kapar ve 2-3 hafta dışkısı ile paraziti attıktan sonra vücutları bağışıklık kazanır. Tekrar paraziti kapsalar dahi kendileri etkilenmez ve parazit bulaşıcılık özelliğini yitirir. Yani tıpkı evinizde beslediğiniz kediler kadar sokak kedileri de size bu hastalığı bulaştıramaz. Tekrar belirtmek isteriz; kediden insana bu parazitin bulaşması için kedinin dışkısı ile insanın ağzının temas etmesi gereklidir.
Evde hazırladığınız gıdalarla ya da kuru mama ile beslediğiniz kedilerin bu paraziti taşıyor olması imkansızdır. Kedinize bu parazitin bulaşması için kedinizi çiğ etle besliyor olmanız, o etin de fare gibi bir kemirgenin eti olması gerekir.
Şehir Efsanelerine İnanmayın!
Halk arasında mantıkla ve özellikle de bilimle hiçbir ilgisi olmayan çok yısada görüş hakimdir. Kedilerin hamile kadınlara zarar verebileceği de bu yanlış bilgilerden biridir. Bu yüzden hamile kalmanız nedeniyle kedinizden uzaklaşmanıza hiç gerek yok. Bu hastalığın en fazla görüldüğü yer Fransa… Ancak Fransa’da dahi insanların sadece % 25’i bu hastalığa yakalandı. Bu % 25’lik oranın çok büyük bir bölümü evinde kedi beslemiyordu. Hiçbir sokak kedisi ile de temas etmiyordu. Yapılan araştırmalar bu kişilerin az pişmiş et tükettikleri sonucunu ortaya çıkardı. Bu kişilerde eti az pişmiş olarak tükettiklerini doğruladı. Yani bu kişilere hastalık tükettikleri etlerden geçmişti.
Lütfen tokoplazma hastalığının faturasını kedilere çıkarmayın! Şayet bu hastalık halen dünya genelinde mevcudiyetini koruyorsa hastalıktan en çok insanlar sorumludur. Çünkü ağız yolu bir başkası ile en fazla temas eden canlı insandır.
Toksoplazma Hangi Hayvanlarda Olur?
Unutmayın; hamilelik döneminde evinizde kedi ya da köpek beslemek size zarar değil fayda getirir. Çünkü evinde hayvan besleyen kadınların hamilelik depresyonu ve lohusalık depresyonu geçirme olasılıklarının çok daha düşük olduğu kanıtlandı. Daha mutlu ve huzurlu bir gebelik dönemi geçirdikleri de kanıtlandı. Bebeğinize en büyük zararı “stres” verir. Stresin baş düşmanı da evcil hayvanlardır!