Tüp Bebek Tedavisi Kısaca Nedir?
Çocuk sahibi olamayan kişiler için yardımcı üreme teknikleri kapsamında yer alan tüp bebek tedavisi; yumurtaların daha rahat büyüyebilmesi, olgunlaşması ve sperm ile birleşerek embriyo gelişiminin sağlanabilmesi için yapılan işlemler bütünüdür.
Tüp bebek tedavisi uygulamasında birinci basamak kadından yeterli sayıda ve yeterli olgunlukta yumurta alabilmektir. Her kadının yaşına ve sağlık durumuna göre yumurta rezervi de farklı olacağından yumurta büyütme protokolü de farklılık gösterir. Öncelikle kadının yumurta rezerv durumu, hormon değerleri, kilosu ve yaşı göz önünde bulundurularak yumurta büyütme yönteminin belirlenmesi sağlanır.
Uygulanacak olan protokol, verilecek olan ilaç ve ilaç dozu belirlenir. İlaç dozu belirlenmeden önce çifte tetkik incelemeler ve muayeneler yapılır. Bunların sonucuna bağlı olarak doz ayarlanır. Gereğinden fazla yüksek dozda ilaç kullanmak gebeliği sağlamaya yardımcı olmadığı gibi daha kötüye gidilmesine neden olabileceği için uygun dozun bulunmasın ve buna uyum sağlanması şarttır.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Yapılan ilaç tedavisi sürecinde kadın üreme hücreleri ile erkek üreme hücreleri uygun zamana varıldığında laboratuar ortamında bir araya getirilir. Burada döllenme sağlanır ve döllenme sonrasında embriyo aşaması gerçekleşerek bebek ürünü anne rahmine yerleştirilir. Bunda sonraki süreçte gebeliğin her aşaması doğal şekilde gerçekleşir. Tüp bebek yönteminin doğal bebek sahibi olmadan tek farkı kadın ve erkek üreme hücrelerinin anne bedeninde değil, laboratuvar ortamında gerçekleşiyor olmasıdır.