Tüp Bebekte Yaş Başarıyı Etkiler mi?
Tüp bebek tedavisi ile nasıl olsa bebek sahibi olurum diyen çiftler, kesinlikle bu konuda geç kalmamalıdırlar. Tüp bebek tedavisinde kadının yaşının ilerlememiş olması çok önemlidir. Aksi takdirde bu durum yumurta kalitesinde ve sayısında yetersizliğe neden olabilir. Tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi için kadının yaşının ve yumurtalarının kalitesi en önemli unsurlardan biridir.
Kadının Yaşı Tedaviyi Nasıl Etkiler?
Tüp bebek tedavisinde sorun kesinlikle tek taraflı düşünülmemelidir. Bazen sorun kadında olsa da bu sorunların en az kadın kadarı erkekte de olabilir. Kız çocuklarında adet dönemine girene kadar yumurta rezervi çok düşük olur. Bu oran tam tersine menopoz döneminde en yüksek seviyeye çıkar. 37 yaşına gelen bir kadında hem yumurta kalitesi hem de yumurta sayısı en aza düşer. Bu yüzden sağlıklı ve daha kolay bir şekilde bebek sahibi olmak isteyen kadınların 25 - 34 yaş
aralığında tüp bebek tedavisine başvurulmaları gerekir. Kadın yaşı ilerledikçe başarı oranının düşeceği unutulmamalıdır.
Menopoz Döneminde Başarı Oranı Nedir?
Genellikle 45 - 48 yaş
aralığında kadınların adet kanamasının son bulmasına menopoz denir. Türkiye’de bu yaş 47 olarak saptanmıştır. Kadınlarda menopozla birlikte yumurta hücrelerinin ürettiği östrojen seviyesi de düşer. Bu hormonunda meydana gelen düşüklük idrar yolu enfeksiyonuna, vajina kuruluğuna ve idrar yolu kuruluğuna neden olur. Bu gibi sorunlar da gebelik ihtimalini en aza düşürür.